2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180oC. Ziemniaki obieramy (jeśli używamy młodych- możemy zostawić skórkę), myjemy i kroimy w dużą kostkę lub na ósemki. Marchewkę i buraka obieramy i kroimy w plastry. Ciecierzycę dokładnie płuczemy, aż znikną bąbelki, i odcedzamy. Pomidorki koktajlowe zostawiamy w całości i wraz z pozostałymi warzywami i cieciorką przekładamy na blaszkę do pieczenia. Wszystko polewamy dwiema łyżkami oliwy i doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Warzywa dodatkowo oprószamy suszonym tymiankiem, a ciecierzycę- kurkumą i kuminem. Pieczemy ok 40 minut. W tym czasie warto przynajmniej raz przemieszać wszystkie składniki, żeby upiekły się równomiernie.
Cukinię kroimy obieraczką do warzyw na cienkie, długie plastry. Przekładamy na patelnię z 2 łyżkami oliwy i 2- 3 łyżkami wody. W czasie podgrzewania cukinia lekko się obgotuje i zmięknie, a po odparowaniu wody- delikatnie się zrumieni dzięki oliwie. Gdy większość wody już odparuje, na patelnię wrzucamy posiekane świeże zioła i obtaczamy w nich plastry cukinii. Zostawiamy jeszcze na kilka minut, po czym zdejmujemy z ognia.
Szczypiorek drobno siekamy. W moździerzu rozgniatamy połowę szczypiorku, czosnek i grubą sól. Gdy składniki będą już utarte, dolewamy oliwę i sok z cytryny, delikatnie mieszając, aż do uzyskania gładkiej emulsji.
Upieczone warzywa, ciecierzycę oraz cukinię przekładamy do misek lub na talerze, polewamy dressingiem i posypujemy pozostałym posiekanym szczypiorkiem.
Kolejna odsłona Buddha bowl, czyli michy rozmaitości- tym razem z udziałem sycącej cieciorki opiekanej w aromatycznych przyprawach wraz z całą gamą przeróżnych warzyw. Przepis tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet największy kuchenny laik, w zasadzie nasza rola ogranicza się tutaj do oprószenia warzyw przyprawami i wstawienia do piekarnika. A potem- czekamy. Przez ok. 30-40 minut, kiedy składniki pięknie się rumienią, my możemy zająć się czymś zupełnie innym, a potem nagle mieć obiad gotowy. Czy to nie jest idealne rozwiązanie? Ja w przepisie dodałam jeszcze cukinię, której nie opiekałam tylko króciutko obsmażyłam w oliwie z ziołami (bo lubię mieć w misce jakiś zielony dodatek), co wymagało mojej aktywnej obecności w kuchni przez jakieś dodatkowe 10 minut. Ale na dobrą sprawę, zamiast kroić ją w cieniutkie paski, można by tę cukinię spokojnie pokroić w grube słupki lub dużą kostkę i upiec razem z pozostałymi warzywami.
Składniki na 2 porcje:
1 puszka (400g) ciecierzycy
4-5 ziemniaków
2 średniej wielkości marchewki
1 burak
12- 14 pomidorków koktajlowych
1 mała cukinia
4 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki wody
Po 1 łyżeczce posiekanej świeżej bazylii, oregano, natki pietruszki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
Sól i pieprz do smaku
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
Sok z 1cytryny
Pół pęczku szczypiorku
1 ząbek czosnku
Szczypta soli gruboziarnistej