2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180oC. Ziemniaki obieramy (jeśli używamy młodych- możemy zostawić skórkę), myjemy i kroimy w dużą kostkę lub na ósemki. Marchewkę i buraka obieramy i kroimy w plastry. Ciecierzycę dokładnie płuczemy, aż znikną bąbelki, i odcedzamy. Pomidorki koktajlowe zostawiamy w całości i wraz z pozostałymi warzywami i cieciorką przekładamy na blaszkę do pieczenia. Wszystko polewamy dwiema łyżkami oliwy i doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Warzywa dodatkowo oprószamy suszonym tymiankiem, a ciecierzycę- kurkumą i kuminem. Pieczemy ok 40 minut. W tym czasie warto przynajmniej raz przemieszać wszystkie składniki, żeby upiekły się równomiernie.

Cukinię kroimy obieraczką do warzyw na cienkie, długie plastry. Przekładamy na patelnię z 2 łyżkami oliwy i 2- 3 łyżkami wody. W czasie podgrzewania cukinia lekko się obgotuje i zmięknie, a po odparowaniu wody- delikatnie się zrumieni dzięki oliwie. Gdy większość wody już odparuje, na patelnię wrzucamy posiekane świeże zioła i obtaczamy w nich plastry cukinii. Zostawiamy jeszcze na kilka minut, po czym zdejmujemy z ognia.

Szczypiorek drobno siekamy. W moździerzu rozgniatamy połowę szczypiorku, czosnek i grubą sól. Gdy składniki będą już utarte, dolewamy oliwę i sok z cytryny, delikatnie mieszając, aż do uzyskania gładkiej emulsji.

Upieczone warzywa, ciecierzycę oraz cukinię przekładamy do misek lub na talerze, polewamy dressingiem i posypujemy pozostałym posiekanym szczypiorkiem.

 

Kolejna odsłona Buddha bowl, czyli michy rozmaitości- tym razem z udziałem sycącej cieciorki opiekanej w aromatycznych przyprawach wraz z całą gamą przeróżnych warzyw. Przepis tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet największy kuchenny laik, w zasadzie nasza rola ogranicza się tutaj do oprószenia warzyw przyprawami i wstawienia do piekarnika. A potem- czekamy. Przez ok. 30-40 minut, kiedy składniki pięknie się rumienią, my możemy zająć się czymś zupełnie innym, a potem nagle mieć obiad gotowy. Czy to nie jest idealne rozwiązanie? Ja w przepisie dodałam jeszcze cukinię, której nie opiekałam tylko króciutko obsmażyłam w oliwie z ziołami (bo lubię mieć w misce jakiś zielony dodatek), co wymagało mojej aktywnej obecności w kuchni przez jakieś dodatkowe 10 minut. Ale na dobrą sprawę, zamiast kroić ją w cieniutkie paski, można by tę cukinię spokojnie pokroić w grube słupki lub dużą kostkę i upiec razem z pozostałymi warzywami.

                                                   

Składniki na 2 porcje:

1 puszka (400g) ciecierzycy

4-5 ziemniaków

2 średniej wielkości marchewki

1 burak

12- 14 pomidorków koktajlowych

1 mała cukinia

4 łyżki oliwy z oliwek

2-3 łyżki wody

Po 1 łyżeczce posiekanej świeżej bazylii, oregano, natki pietruszki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka suszonego tymianku

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki kurkumy

Sól i pieprz do smaku

 

Dressing:

2 łyżki oliwy z oliwek

Sok z 1cytryny

Pół pęczku szczypiorku

1 ząbek czosnku

Szczypta soli gruboziarnistej

 

05 grudnia 2020

BUDDHA BOWL Z PIECZONYMI WARZYWAMI I CIECIERZYCĄ

ciasto jogurtowe z gruszkami
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A