Chodzą za mną ostatnio azjatyckie smaki. To chyba kwestia zimy, która dla mnie trwa już zdecydowanie za długo. Tęsknię za słońcem, ciepłem i potrzebuję odrobiny odskoczni od zup, zapiekanek i gulaszy, dlatego sięgam po egzotyczne składniki i nieoczywiste połączenia. Ostatnio wypróbowałam przepis na bakłażana pieczonego w słodko- kwaśnej, delikatnie pikantnej
W okresie zimowym, a zwłaszcza w okolicy Świąt, stawiam zdecydowanie na dania sycące, rozgrzewające, pachnące korzennymi przyprawami, otulające jak ciepły kocyk i ogień w kominku. Nie inaczej sprawa ma się ze słodkościami. Nie w głowie mi wtedy świeże owoce, serniki na zimno i lodowe desery, za to pachnąca cynamonem szarlotka
Dzieliłam się z Wami kiedyś przepisem na wegetariańską wersję klasycznego ragout, w którym zamiast mięsa mielonego wykorzystywałam zieloną soczewicę. Przepis, o którym wspominam znajdziecie tutaj. Taki sos, na bazie warzyw i pomidorów, ale z dodatkiem bogatego źródła białka jest bardzo uniwersalny i może stanowić bazę do wielu dań, takich jak
Listopad to bezsprzecznie czas królowania dyni na naszych stołach. Internet pęka w szwach od przepisów na dyniowe zupy, chlebki, zapiekanki i sosy. Mogę się teraz narazić paru osobom, ale zaryzykuję kontrowersyjne stwierdzenie: dynia sama w sobie jest dla mnie za słodka i mdła. Staram się w pełni dyniowego sezonu wykorzystać
Przepis, który dzisiaj dla Was przygotowałam, poza tym, że jak wszystkie moje przepisy, jest szybki i prosty do przyrządzenia, ma dwie duże zalety. Po pierwsze- jest on bardzo uniwersalny i będziecie mogli go wykorzystać w wariantach z różnymi owocami. Świetnie sprawdzi się z użyciem jabłek, owoców leśnych lub brzoskwiń. Po