2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Do miski wbijamy jajko i wsypujemy cukier, za pomocą robota kuchennego lub trzepaczki ucieramy na gładką masę. Dodajemy po kolei: sok i skórkę z cytryny, jogurt i olej. Po połączeniu płynnych składników, do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną oraz resztę przypraw. Zamiast trzepaczki bierzemy łyżkę lub szpatułkę i delikatnie mieszamy wszystkie składniki, aż się połączą. Na koniec na tarce o grubych oczkach ścieramy dwie gruszki obrane ze skórki i dorzucamy owoce do masy. Jeszcze raz wszystko mieszamy i przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Trzecią gruszkę kroimy na cienkie plastry i układamy na cieście. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170oC. Ciasto po wyjęciu z piekarnika powinno być mocno wilgotne i gąbczaste. Możemy je oprószyć cukrem pudrem, podawać z gałką lodów waniliowych lub waniliowym sosem. Przykryte powinno spokojnie przetrwać 3 dni zachowując świeżość.
Przepis, który dzisiaj dla Was przygotowałam, poza tym, że jak wszystkie moje przepisy, jest szybki i prosty do przyrządzenia, ma dwie duże zalety. Po pierwsze- jest on bardzo uniwersalny i będziecie mogli go wykorzystać w wariantach z różnymi owocami. Świetnie sprawdzi się z użyciem jabłek, owoców leśnych lub brzoskwiń. Po drugie- ciasto przyrządzone tą metodą jest i - co ważniejsze - pozostaje, wilgotne. Dlatego nawet jeśli nie zjecie go w ciągu jednego dnia, nazajutrz ciasto nadal będzie mięciutkie i gąbczaste. Można więc śmiało upiec je z wyprzedzeniem i nie martwić się, że podacie gościom czerstwy placek.
Składniki (na formę ok 20x30 cm):
250g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
Szczypta soli
120g cukru
1 jajko
Sok i skórka z 1 cytryny
250g jogurtu naturalnego
70ml oleju roślinnego o neutralnym zapachu
3 gruszki
Opcjonalnie cukier kryształ / cukier puder do dekoracji