Chodzą za mną ostatnio azjatyckie smaki. To chyba kwestia zimy, która dla mnie trwa już zdecydowanie za długo. Tęsknię za słońcem, ciepłem i potrzebuję odrobiny odskoczni od zup, zapiekanek i gulaszy, dlatego sięgam po egzotyczne składniki i nieoczywiste połączenia. Ostatnio wypróbowałam przepis na bakłażana pieczonego w słodko- kwaśnej, delikatnie pikantnej
Dzieliłam się z Wami kiedyś przepisem na wegetariańską wersję klasycznego ragout, w którym zamiast mięsa mielonego wykorzystywałam zieloną soczewicę. Przepis, o którym wspominam znajdziecie tutaj. Taki sos, na bazie warzyw i pomidorów, ale z dodatkiem bogatego źródła białka jest bardzo uniwersalny i może stanowić bazę do wielu dań, takich jak
Listopad to bezsprzecznie czas królowania dyni na naszych stołach. Internet pęka w szwach od przepisów na dyniowe zupy, chlebki, zapiekanki i sosy. Mogę się teraz narazić paru osobom, ale zaryzykuję kontrowersyjne stwierdzenie: dynia sama w sobie jest dla mnie za słodka i mdła. Staram się w pełni dyniowego sezonu wykorzystać
To miał być przepis na wegetariańskie gołąbki. Byłam mentalnie przygotowana na precyzyjne zawijanie zgrabnych paczuszek, w roli opakowania- tradycyjnie- liście białej kapusty, w roli farszu- kasza pęczak z cebulką i świeżymi grzybami, aby wykorzystać to, czym nas natura w październiku obdarzyła. Ale coś poszło nie tak. Gdzieś pomiędzy obgotowywaniem kolejnych
Na zakończenie lata mam dla Was przepis, który jest kwintesencją tej pory roku na talerzu. Wyobraźcie sobie tę scenę: rozpalony grill, a na nim przydymione plasterki cukinii z dobrze już widocznymi spieczonymi prążkami; soczyste, ociekające sokiem, świeże pomidory, dojrzewające całe lato w słońcu; obok czekają już, gotowe do pokrojenia, pomidory