2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

05 lutego 2023
Chodzą za mną ostatnio azjatyckie smaki. To chyba kwestia zimy, która dla mnie trwa już zdecydowanie za długo. Tęsknię za słońcem, ciepłem i potrzebuję odrobiny odskoczni od zup, zapiekanek i gulaszy, dlatego sięgam po egzotyczne składniki i nieoczywiste połączenia. Ostatnio wypróbowałam przepis na bakłażana pieczonego w słodko- kwaśnej, delikatnie pikantnej
04 grudnia 2022
Dzieliłam się z Wami kiedyś przepisem na wegetariańską wersję klasycznego ragout, w którym zamiast mięsa mielonego wykorzystywałam zieloną soczewicę. Przepis, o którym wspominam znajdziecie tutaj. Taki sos, na bazie warzyw i pomidorów, ale z dodatkiem bogatego źródła białka jest bardzo uniwersalny i może stanowić bazę do wielu dań, takich jak
21 listopada 2022
Listopad to bezsprzecznie czas królowania dyni na naszych stołach. Internet pęka w szwach od przepisów na dyniowe zupy, chlebki, zapiekanki i sosy. Mogę się teraz narazić paru osobom, ale zaryzykuję kontrowersyjne stwierdzenie: dynia sama w sobie jest dla mnie za słodka i mdła. Staram się w pełni dyniowego sezonu wykorzystać
30 października 2022
To miał być przepis na wegetariańskie gołąbki. Byłam mentalnie przygotowana na precyzyjne zawijanie zgrabnych paczuszek, w roli opakowania- tradycyjnie- liście białej kapusty, w roli farszu- kasza pęczak z cebulką i świeżymi grzybami, aby wykorzystać to, czym nas natura w październiku obdarzyła. Ale coś poszło nie tak. Gdzieś pomiędzy obgotowywaniem kolejnych
19 września 2022
Na zakończenie lata mam dla Was przepis, który jest kwintesencją tej pory roku na talerzu. Wyobraźcie sobie tę scenę: rozpalony grill, a na nim przydymione plasterki cukinii z dobrze już widocznymi spieczonymi prążkami; soczyste, ociekające sokiem, świeże pomidory, dojrzewające całe lato w słońcu; obok czekają już, gotowe do pokrojenia, pomidory
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A