Chodzą za mną ostatnio azjatyckie smaki. To chyba kwestia zimy, która dla mnie trwa już zdecydowanie za długo. Tęsknię za słońcem, ciepłem i potrzebuję odrobiny odskoczni od zup, zapiekanek i gulaszy, dlatego sięgam po egzotyczne składniki i nieoczywiste połączenia. Ostatnio wypróbowałam przepis na bakłażana pieczonego w słodko- kwaśnej, delikatnie pikantnej
Na zakończenie lata mam dla Was przepis, który jest kwintesencją tej pory roku na talerzu. Wyobraźcie sobie tę scenę: rozpalony grill, a na nim przydymione plasterki cukinii z dobrze już widocznymi spieczonymi prążkami; soczyste, ociekające sokiem, świeże pomidory, dojrzewające całe lato w słońcu; obok czekają już, gotowe do pokrojenia, pomidory
Najwyższy czas przywołać trochę lata przepisami. Wiosna lekko nam się ociąga, zatem proponuję Wam wyruszyć ze mną w kulinarną podróż do krajów śródziemnomorskich. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na wegetariańskie burgery z kotlecikami z cukinii i kuskusu, uzupełnione o orzeźwiającą miętę, mocno słoną fetę i chrupiące warzywa. Do tego niezawodny,
Kuchnia bliskowschodnia to szerokie pojęcie określające dania inspirowane kuchniami wielu różnych krajów i regionów, przede wszystkim krajów arabskich, Libanu, Egiptu i Izraela. To bogaty wachlarz aromatycznych potraw, w których mieszają się wpływy Azji i Afryki. Odkąd jesteśmy na diecie bezmięsnej, bardzo często wykorzystujemy takie elementy, ponieważ kuchnie Bliskiego Wschodu to
Wracam do Was po długiej przerwie. Okres urlopowy, który miał być okazją do zebrania sił i nowych inspiracji, stał się niezamierzenie powodem ogromnego chaosu i spiętrzenia obowiązków zaraz po powrocie, stąd cisza na blogu i chwilowa stagnacja w mojej kuchni. Przyznaję, w ostatnich tygodniach gotowałam mniej, częściej ratowałam się daniami