2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Podpłomyki: To najprostsze ze wszystkich chlebków- wystarczy mąka pszenna (2 szklanki), gorąca woda (ok. 200 ml), łyżeczka soli i 1-2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wystarczy zmieszać w misce, uformować w kulę i odstawić na kilka minut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na części (z tej ilości składników uzyskamy około 6 podpłomyków), rozwałkowujemy na placki grubości ok 2mm i smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Gdy pojawią się pęcherze powietrza, placek przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Jemy na ciepło lub po wystygnięciu.
Kalafior i bataty pieczone w aromatycznych przyprawach: w misce mieszamy oliwę z oliwek, kumin, paprykę słodką, ostrą i wędzoną, suszony czosnek, mielony kminek, sól i pieprz. Obrane i umyte bataty kroimy w słupki, obtaczamy w przyprawach i pieczemy przez ok 40 minut w temperaturze 200oC. Kalafiora, podzielonego na różyczki i doprawiamy tą samą mieszanką i dorzucamy do piekarnika w połowie czasu pieczenia.
Tabbouleh: kaszę kuskus lub bulgur gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W misce mieszamy drobno pokrojone: pomidory, ogórki świeże pozbawione gniazd nasiennych, czerwoną cebulę, czerwoną paprykę, natkę pietruszki, listki mięty oraz chlust oliwy z oliwek i sok z cytryny. Dodajemy kaszę, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.
Marynowane karczochy: kupujemy gotowe serca karczochów w puszce lub słoiku. Po wyjęciu z opakowania odsączamy z zalewy, przekrawamy na połówki i podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, aż nabiorą złotego koloru.
Karmelizowana cebula: czerwoną cebulę kroimy w grube krążki i smażymy na złoto na odrobinie oleju. Na patelnię wlewamy ocet balsamiczny i wodę w proporcji 1:1, wsypujemy odrobinę brązowego cukru i dusimy cebulę aż zmięknie, a sos odparuje i zgęstnieje. W efekcie końcowym powinniśmy otrzymać lepką, gęstą glazurę.
Humus: przepis na ten w wersji klasycznej znajdziecie tutaj.
Sos jogurtowy: to po prostu gęsty jogurt naturalny lub grecki z dodatkami w postaci startego ząbka czosnku, posiekanych świeżych ziół (mięta, natka, bazylia), soku z cytryny, odrobiny kuminu, soli i pieprzu.
Kuchnia bliskowschodnia to szerokie pojęcie określające dania inspirowane kuchniami wielu różnych krajów i regionów, przede wszystkim krajów arabskich, Libanu, Egiptu i Izraela. To bogaty wachlarz aromatycznych potraw, w których mieszają się wpływy Azji i Afryki. Odkąd jesteśmy na diecie bezmięsnej, bardzo często wykorzystujemy takie elementy, ponieważ kuchnie Bliskiego Wschodu to nieprzebrana skarbnica potraw i produktów wegetariańskich, co wynika zarówno z uwarunkowań geograficznych, jak i religijnych. Dzisiejszy przepis należy traktować jako luźną inspirację, którą możecie wykorzystać przygotowując pojedyncze przekąski na przyjęcie, lub jako pełnowartościowy posiłek w formie talerza / michy rozmaitości. Oczywiście dobór składników jest absolutnie dowolny, wybierzcie te, które najbardziej Wam smakują. Ja w dzisiejszym zestawie wykorzystałam następujące elementy:
- pieczone bataty i kalafior
- humus
- tabbouleh
- podpłomyki
- marynowane karczochy
- karmelizowana cebula
- sos jogurtowy
- oliwki
- owoc granatu
- oliwa, sok z cytryny
Jeżeli lubicie, możecie dodać dowolne pikle, pasty lub dipy warzywne, baba ghanoush (czyli pastę z bakłażana), falafle lub inne kotleciki warzywne, wedle uznania i w dowolnych ilościach. Tym razem nie będę podawała dokładnych ilości składników i szczegółowych receptur, tylko kilka ogólnych wskazówek i podpowiedzi, które pomogą Wam skomponować fajne danie, którym zaskoczycie znajomych lub rodzinę.