2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

W humusie najważniejsza jest ciecierzyca. W dzień poprzedzający przygotowanie humusu należy ją namoczyć w dużej misce i w dużej ilości zimnej wody. Przez noc cieciorka zwiększy swoją objętość mniej więcej dwukrotnie. Po tym czasie należy wodę pozostałą po namaczaniu odlać, a ciecierzycę porządnie wypłukać i odcedzić. Następnie ponownie zalewamy ją świeżą wodą, do której wsypujemy sodę oczyszczoną i gotujemy na małym ogniu przez około półtorej godziny. W tym czasie ziarna powinny stać się miękkie, o kremowej konsystencji. Po ugotowaniu ciecierzycę odcedzamy, płuczemy i studzimy.

Do blendera wkładamy cieciorkę, tahinę, sok z cytryny, czosnek i kumin. Wszystkie składniki ucieramy na gładką masę. Gdy pozbędziemy się wszystkich grudek, a humus będzie miał strukturę gęstej pasty, możemy zacząć dolewać zimnej wody, aż masa rozrzedzi się do preferowanej przez nas konsystencji. Według oryginalnego przepisu humus powinien być dosyć rzadki i przypominać bardziej sos, w którym macza się chleb, ale jeśli wolicie go jeść w formie pasty na pieczywie, może pozostać nieco bardziej gęsty. Ja stosuję zasadę, że jeśli przygotowuję humus do zjedzenia od razu - na przykład jako dodatek do warzyw, to rozrzedzam go bardziej. Jeśli chcę go przechować w słoiku przez kilka dni w lodówce i stosować jako smarowidło do chleba- używam mniej wody.

Najlepiej podawać humus w małych miseczkach, z odrobiną oliwy z oliwek, posiekaną natką pietruszki i szczyptą papryki lub kuminu.

 

Odkąd nie jemy z mężem mięsa, dużo większym powodzeniem cieszą się w naszym domu wszelkiej maści pasty do chleba, spośród których humus jest niekwestionowanym królem. Na jego korzyść przemawia nie tylko fakt, że jest bogatym źródłem białka i zdrowych tłuszczów, ale również jego niesamowita uniwersalność. Można go bowiem używać nie tylko jako smarowidła na kanapkę, lub dipu do pity czy warzyw. Świetnie sprawdzi się w roli sosu do makaronu, jako dodatek do sałatki, czy pożywny składnik buddha bowl. Sekretem smacznego humusu jest duża ilość pasty tahini, czyli pasty z sezamu, oraz dobrze ugotowana ciecierzyca. W wersji „na szybko” można ją zastąpić gotową do spożycia cieciorką z puszki, ale gorąco Wam polecam choć raz spróbować zrobić humus od zera, gotując cieciorkę samodzielnie.  Gwarantuję, że do tej z puszki nie będziecie już chcieli wrócić.

                                                   

Składniki:

1 szklanka suchej ciecierzycy

1/3 szklanki pasty tahini

1-2 ząbki czosnku

Sok z połowy cytryny

1-2 łyżeczki sody oczyszczonej

zimna woda- w zależności od preferowanej gęstości pasty od 3-4 łyżek do 1/3 szklanki

1 łyżeczka mielonego kuminu

Sól i pieprz do smaku

 

Do podania:

Oliwa z oliwek

Posiekana natka pietruszki

Słodka lub ostra papryka w proszku lub szczypta kuminu

 

24 stycznia 2021

HUMMUS- PRZEPIS PODSTAWOWY

sałatka z grillowaną cukinią i suszonymi pomidorami
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A