2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Cukinię ścieramy na tarce, oprószamy solą i przekładamy na kilka minut na sito, aby odsączyć nadmiar wody. Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem w proporcji 2:1 i przykrywamy talerzem na 3 minuty, aby wchłonął wodę. Po tym czasie rozgniatamy go widelcem, aby uzyskać lekko „papkowatą” konsystencję. Do dużej miski przekładamy odciśniętą cukinię, kuskus, drobno posiekany czosnek i posiekane zioła. Całość doprawiamy i mieszamy, zagęszczając masę połową bułki tartej (ilość bułki zależy od tego jak porządnie odsączyliście cukinię, jeżeli nadal puszcza wodę dodatkowa łyżka może okazać się niezbędna). Na koniec dodajemy pokruszoną drobno fetę i jeszcze raz całość mieszamy. Masę formujemy rękami w kotleciki grubości około 1,5 cm, które obtaczamy w pozostałej bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Przygotowanie sosu tzatziki rozpoczynamy od starcia na tarce o drobnych oczkach świeżego ogórka. Oprószamy go solą i pozostawiamy na sitku, aby puścił wodę. Po kilku minutach odciskamy go i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany drobno czosnek i zioła i mieszamy z jogurtem greckim z chlustem soku z cytryny i oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku.
Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy przez chwilę w piekarniku lub rumienimy na patelni grillowej. Pomiędzy połówkami bułki układamy w dowolnej kolejności: sałatę, kotleciki z cukinii, plastry sera feta, pomidora i ogórka, krążki cebuli, szczodrą porcję tzatzików. Burgery same w sobie są już sycące i stanowią gotowe danie, ale jeżeli chcecie sprawić sobie prawdziwą śródziemnomorską ucztę, podajcie je z pieczonymi, ziołowymi ziemniakami pociętymi w ósemki, oliwkami i sałatką grecką.
Najwyższy czas przywołać trochę lata przepisami. Wiosna lekko nam się ociąga, zatem proponuję Wam wyruszyć ze mną w kulinarną podróż do krajów śródziemnomorskich. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na wegetariańskie burgery z kotlecikami z cukinii i kuskusu, uzupełnione o orzeźwiającą miętę, mocno słoną fetę i chrupiące warzywa. Do tego niezawodny, gęsty sos tzatziki, pieczone ziemniaczki i pokaźna miseczka oliwek. To co, czujecie się już jakbyście siedzieli w greckiej tawernie?
Składniki na 4 burgery:
1 duża cukinia
100g kaszy kuskus
Po pół pęczka natki pietruszki, koperku i mięty
100g sera feta
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
4-6 łyżek bułki tartej
Szczypta kuminu
Sól i pieprz do smaku
Dodatki:
4 bułki pełnoziarniste
Liście dowolnej sałaty
1 pomidor
1 czerwona cebula
1/2 świeżego ogórka
100g sera feta
Sos tzatziki:
200g jogurtu greckiego
1/2 świeżego ogórka
1-2 ząbki czosnku
Posiekana natka pietruszki, koperek i mięta
Sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta kuminu
Sól i pieprz do smaku