2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Gruszkę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry, zostawiając skórkę. Patelnię grillową natłuszczamy pędzelkiem z odrobiną oliwy i smażymy gruszkę po minucie z obu stron, aż powstaną piękne, brązowe pręgi. Następnie na tej samej patelni grillujemy pieczywo. Na osobnej suchej patelni prażymy pokruszone orzechy włoskie, tylko przez kilkanaście sekund, aż uwolnią orzechowy aromat.

W jednej miseczce mieszamy miód z octem balsamicznym, w drugiej oliwę z oliwek z ziołami i przyprawami. Na grzance układamy plastry gruszki, pokruszony na małe kawałeczki ser gorgonzola i prażone orzechy. Całość skrapiamy ziołową oliwą, octem i miodem. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie, wedle potrzeby solą (gorgonzola jest dość słona, więc ostrożnie). Grzanki najlepiej jeść od razu. Jeżeli chcecie je przygotować z wyprzedzeniem, nie polewajcie ich dressingiem aż do momentu podania, żeby nie nasiąkły i nie straciły chrupkości.

 

Wracam do Was po długiej przerwie. Okres urlopowy, który miał być okazją do zebrania sił i nowych inspiracji, stał się niezamierzenie powodem ogromnego chaosu i spiętrzenia obowiązków zaraz po powrocie, stąd cisza na blogu i chwilowa stagnacja w mojej kuchni. Przyznaję, w ostatnich tygodniach gotowałam mniej, częściej ratowałam się daniami na wynos lub z gotowych półproduktów, co nie jest bynajmniej powodem do wstydu, ale przyczyną mojej zdecydowanie mniejszej aktywności w sieci. Teraz na powrót czuję, że mam wystarczająco dużo zasobów, żeby znowu spełniać się kulinarnie i dzielić się z Wami moimi pomysłami. Zaczynamy więc małymi kroczkami, od czegoś naprawdę łatwego. Dzisiaj szybka przekąska na lekki lunch, lub starter na elegancką kolację we dwoje. Jesień to dobra pora na wykorzystanie gruszek, a ja kocham połączenie ich słodyczy i chrupkości z ostrym, słonym i kremowym serem gorgonzola. Do tego mocno ziołowa oliwa i klasyczna kombinacja miodu z octem balsamicznym. Czyli cała plejada smaków w jednej małej grzance.

 

Składniki (na 2 porcje/ 4 grzanki):

1 gruszka

120g sera gorgonzola

4 kromki chleba lub ciabatty

2 łyżki oliwy z oliwek do dressingu

1 łyżka oliwy z oliwek do grillowania

Garść świeżo posiekanych ziół

Garść pokruszonych orzechów włoskich

1 łyżka miodu

2 łyżki octu balsamicznego

Sól i pieprz do smaku

 

04 listopada 2021

GRZANKA Z GRILLOWANĄ GRUSZKĄ I GORGONZOLĄ

glazurowany bakłażan
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A