2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Bakłażana kroimy wzdłuż na 4 plastry (jeśli macie małe sztuki wystarczy pokroić je na pół). Każdy plaster nacinamy ostrym nożem mniej więcej na 1/3 grubości, tworząc kratkę. Na patelni rozgrzewamy neutralny w smaku olej (np. rzepakowy) i smażymy z obu stron po 1-2 minuty, aż miąższ się zrumieni. W miseczce mieszamy składniki marynaty. Obsmażone plastry bakłażana przekładamy na blaszkę do pieczenia i smarujemy z wierzchu marynatą za pomocą pędzelka. Zostawiamy na 5 minut, aby miąższ wchłonął wszystkie smaki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC i pieczemy przez 10-15 minut, w zależności od wielkości i grubości plastrów bakłażana. Tuż przed wyłączeniem piekarnika, smarujemy bakłażany jeszcze raz pozostałą porcją marynaty, aby po wyjęciu miąższ był wilgotny i kleisty. Oprószamy jeszcze odrobiną sezamu i posiekaną dymką lub szczypiorkiem. Tak przygotowane bakłażany zajadamy jako samodzielną przekąskę, lub w towarzystwie ryżu i ulubionych warzyw.

 

Chodzą za mną ostatnio azjatyckie smaki. To chyba kwestia zimy, która dla mnie trwa już zdecydowanie za długo. Tęsknię za słońcem, ciepłem i potrzebuję odrobiny odskoczni od zup, zapiekanek i gulaszy, dlatego sięgam po egzotyczne składniki i nieoczywiste połączenia. Ostatnio wypróbowałam przepis na bakłażana pieczonego w słodko- kwaśnej, delikatnie pikantnej marynacie, która świetnie sprawdzi się również z innymi pieczonymi warzywami lub jako intensywny w smaku sos.

 

Składniki:

1 duży lub 2 średniej wielkości bakłażany

1 łyżeczka pasty miso*

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka syropu klonowego

2 łyżki oleju sezamowego

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżka ziaren sezamu

1 łyżeczka papryczki chili

2 łyżki oleju do smażenia

Do podania szczypiorek lub dymka

 

*jeżeli jesteście amatorami ostrzejszych smaków, pastę miso zastąpcie pastą gochujang z ostrych papryczek chili

 

05 lutego 2023

GLAZUROWANY BAKŁAŻAN

glazurowany bakłażan
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A