2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Gwiazdą dania jest cukinia, więc zaczynamy oczywiście od jej zgrillowania. I nie przejmujcie się brakiem rozpalonego grilla, taka z patelni grillowej też się doskonale nada, liczy się efekt wizualny w postaci prążków (lub kratki- jak kto woli). Nie ma też żadnych zasad w kwestii krojenia cukinii w plastry lub podłużne paski- wybierzcie taką formę, która Wam bardziej odpowiada. W gruncie rzeczy chodzi przecież po prostu o to, żeby cukinia nie była surowa. W tym samym czasie na suchej patelni prażymy migdałowe słupki (orzechy pinii też się tutaj świetnie sprawdzą). Pozostałe warzywa kroimy w dowolnej wielkości i kształtu kawałki, a fetę kruszymy. Ponieważ z założenia jest to sałatka do robienia „na szybko”, przy okazji spotkania na działce lub w ogrodzie, nie zawracamy sobie głowy wyszukanym dressingiem. Po prostu, ułożone na półmisku warzywa skrapiamy dobrej jakości oliwą, najlepiej tą, w której namaczały się pomidory, odrobiną cierpkiego octu balsamicznego i miodu. Całość oprószamy gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym pieprzem, obsypujemy świeżymi ziołami, migdałami i fetą. Można podawać.
Na zakończenie lata mam dla Was przepis, który jest kwintesencją tej pory roku na talerzu. Wyobraźcie sobie tę scenę: rozpalony grill, a na nim przydymione plasterki cukinii z dobrze już widocznymi spieczonymi prążkami; soczyste, ociekające sokiem, świeże pomidory, dojrzewające całe lato w słońcu; obok czekają już, gotowe do pokrojenia, pomidory suszone, w których smak lata został skondensowany do potęgi n-tej i zanurzony w oliwie, by przetrwać tam całą długą zimę; do tego słona, krucha feta, która podbija śródziemnomorskie nuty i przyjemnie odświeżające, pobudzające kubki smakowe, orzeźwiające listki mięty. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do cięższych potraw z grilla lub jako samodzielne danie, idealne gdy kończy się lato, a stragany nadal jeszcze uginają się pod ciężarem jego darów.
Składniki dla 2 osób:
Mieszanka dowolnych sałat (u mnie szpinak i mała główka sałaty rzymskiej)
1 średniej wielkości cukinia
2-3 pomidory
1 średnia czerwona cebula lub 2 szalotki
6-8 suszonym pomidorów w zalewie
100g pokruszonej fety
Garść uprażonych migdałów w słupkach lub płatkach
4 łyżki oliwy, w której były suszone pomidory (lub innej dowolnej)
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżki miodu
Listki świeżej mięty i świeżego oregano
Sól i pieprz do smaku