2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Zaczynamy od namoczenia daktyli we wrzątku i zostawienia ich na co najmniej pół godziny, lub dłużej. Gdy wchłoną płyn i zmiękną, kroimy je bardzo drobno, lub miksujemy w robocie kuchennym na gęstą pulpę. Nie wylewajcie wody, która zostanie po namoczeniu daktyli- może w razie potrzeby posłużyć do rozrzedzenia ciasta, jeśli będzie za gęste.

W dużej misce ucieramy jajka, następnie przesiewamy do nich mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami korzennymi. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a migdały/ orzechy drobno siekamy i wraz z daktylami dorzucamy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy, dolewając olej. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, możemy ją rozluźnić dodając 2-3 łyżki wody po namoczeniu daktyli. Foremkę do pieczenia natłuszczamy odrobiną pozostałego oleju i przekładamy masę. Pieczemy w 170oC, a potem zostawiamy w wyłączonym  piekarniku jeszcze przez około 10 minut.  Wyciągamy i zostawiamy do zupełnego przestygnięcia.

W misce mieszamy serek ze śmietaną i cukrem pudrem. Ucieramy na puszystą masę za pomocą robota kuchennego. Jeśli chcecie, aby polewa była płynna- polejcie nią ciasto od razu, jeżeli wolicie mieć grubszą warstwę polewy na wierzchu ciasta- odstawcie masę do lodówki do schłodzenia. Dzięki temu masa nieco stężeje i nie spłynie z ciasta. Wierzch obsypujemy uprażonymi pestkami dyni,  posiekanymi migdałami lub orzechami.

 

W okresie zimowym, a zwłaszcza w okolicy Świąt, stawiam zdecydowanie na dania sycące, rozgrzewające, pachnące korzennymi przyprawami, otulające jak ciepły kocyk i ogień w kominku. Nie inaczej sprawa ma się ze słodkościami. Nie w głowie mi wtedy świeże owoce, serniki na zimno i lodowe desery, za to pachnąca cynamonem szarlotka na ciepło albo drożdżowa, mięciutka bułeczka to coś, na myśl o czym się uśmiecham. Więc dzisiaj mam dla Was propozycję jednego z moich ulubionych „zimowych” ciast, trochę lepkiego, mocno korzennego ciasta marchewkowego, słodzonego daktylami, z polewą na bazie serka śmietankowego. Już w trakcie mieszania składników dom wypełnia niezwykły aromat cynamonu i słodki, lekko karmelowy zapach daktyli, ale samo ciasto, dzięki temu, że nie zawiera cukru, jest umiarkowanie słodkie. Za to dodatek imbiru i gałki muszkatołowej dodaje mu lekkiego pazura i czyni z ciasta świetną przekąskę, a nie tylko deser.

 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

4 jajka

3 duże lub 4 średnie marchewki

250g daktyli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 płaska łyżeczka soli

2 płaskie łyżeczki cynamonu

Po 1 / 2 łyżeczki kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru

1 szklanka oleju

100g migdałów lub dowolnych orzechów

 

Polewa:

150g serka śmietankowego

50g śmietanki 30%

100g cukru pudru

Migdały/ orzechy/ pestki dyni do dekoracji

 

23 grudnia 2022

CIASTO MARCHEWKOWE

ciasto marchewkowe
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A