2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Jak zawsze w przepisach wykorzystujących suchą soczewicę- zaczynamy od jej namoczenia, minimum przez 2 godziny. Wodę z namaczania po tym czasie odlewamy, a soczewicę płuczemy i odsączamy.
Cebulę, chili i czosnek drobno kroili i wrzucamy na głęboką patelnię lub do garnka z nieprzywierającym dnem z łyżką oliwy. Gdy cebula delikatnie się zeszkli, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i fasolę. Chwilę smażymy co chwilę mieszając, po czym wsypujemy słodką paprykę i kumin, a następnie wlewamy pomidory z puszki, lub, jeśli używamy świeżych, dorzucamy pomidory pokrojone w kostkę. Całość zalewamy bulionem, dorzucamy namoczoną soczewicę i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dorzucamy kukurydzę i gorzką czekoladę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Po około 5 minutach czekolada jest już rozpuszczona, danie zyskuje piękny, brązowy kolor a w całej kuchni unosi się zapach czekolady.
Chili podaję najczęściej z ryżem, obowiązkowo ze świeżym awokado pokrojonym w kostkę lub w plastry. Całość posypujemy kilkoma listkami świeżej kolendry (jeśli jej nie macie lub nie lubicie można ją spokojnie zastąpić natką naszej rodzimej pietruszki) i skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Amatorzy naprawdę ostrego jedzenia mogą całość obsypać jeszcze pokrojoną drobniutko świeżą papryczką chili, lub suszonym płatkami.
Kto powiedział że meksykańskie chili musi się składać z mięsa mielonego? To wegetariańskie jest równie pyszne, rozgrzewające i sycące, co klasyczne. Ostatecznie najważniejszym składnikiem chili jest chili! Dodawajcie do woli i wedle uznania, w zależności od tego jak ostre jedzenie lubicie (i możecie) jeść. Ja osobiście robię to danie w wersji dość, jak na chili, łagodnej, ale za to z dodatkowym twistem w postaci gorzkiej czekolady. Czekolada musi mieć co najmniej 80% zawartości kakao, inaczej nie uzyskamy tego bogatego, goryczkowego smaku, o czekoladowym aromacie i pięknym, głębokim kolorze nie wspominając.
Składniki na 4 porcje:
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 papryki (najlepiej o różnych kolorach)
150g suchej zielonej soczewicy
1 puszka (400g) czerwonej fasoli
1 mała puszka (200g) kukurydzy konserwowej
1 puszka (200g) pomidorów lub 4 duże pomidory obrane ze skórki
0,5 litra bulionu warzywnego
4-5 kostek gorzkiej czekolady 90%
2 papryczki chili (może być więcej)
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka kuminu
Sól, pieprz do smaku
1 łyżka oliwy do smażenia
Do podania:
1 awokado
Sok z połowy cytryny
Garść świeżej kolendry
Ryż biały lub brązowy