2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Jak zawsze w przepisach wykorzystujących suchą soczewicę- zaczynamy od jej namoczenia, minimum przez 2 godziny. Wodę z namaczania po tym czasie odlewamy, a soczewicę płuczemy i odsączamy.

Cebulę, chili i czosnek drobno kroili i wrzucamy na głęboką patelnię lub do garnka z nieprzywierającym dnem z łyżką oliwy. Gdy cebula delikatnie się zeszkli, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i fasolę. Chwilę smażymy co chwilę mieszając, po czym wsypujemy słodką paprykę i kumin, a następnie wlewamy pomidory z puszki, lub, jeśli używamy świeżych, dorzucamy pomidory pokrojone w kostkę. Całość zalewamy bulionem, dorzucamy namoczoną soczewicę i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dorzucamy kukurydzę i gorzką czekoladę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Po około 5 minutach czekolada jest już rozpuszczona, danie zyskuje piękny, brązowy kolor a w całej kuchni unosi się zapach czekolady.

Chili podaję najczęściej z ryżem, obowiązkowo ze świeżym awokado pokrojonym w kostkę lub w plastry. Całość posypujemy kilkoma listkami świeżej kolendry (jeśli jej nie macie lub nie lubicie można ją spokojnie zastąpić natką naszej rodzimej pietruszki) i skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Amatorzy naprawdę ostrego jedzenia mogą całość obsypać jeszcze pokrojoną drobniutko świeżą papryczką chili, lub suszonym płatkami.

 

Kto powiedział że meksykańskie chili musi się składać z mięsa mielonego? To wegetariańskie jest równie pyszne, rozgrzewające i sycące, co klasyczne. Ostatecznie najważniejszym składnikiem chili jest chili! Dodawajcie do woli i wedle uznania, w zależności od tego jak ostre jedzenie lubicie (i możecie) jeść. Ja osobiście robię to danie w wersji dość, jak na chili,  łagodnej, ale za to z dodatkowym twistem w postaci gorzkiej czekolady. Czekolada musi mieć co najmniej 80% zawartości kakao, inaczej nie uzyskamy tego bogatego, goryczkowego smaku, o czekoladowym aromacie i pięknym, głębokim kolorze nie wspominając.

 

Składniki na 4 porcje:

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 papryki (najlepiej o różnych kolorach)

150g suchej zielonej soczewicy

1 puszka (400g) czerwonej fasoli

1 mała puszka (200g) kukurydzy konserwowej

1 puszka (200g) pomidorów lub 4 duże pomidory obrane ze skórki

0,5 litra bulionu warzywnego

4-5 kostek gorzkiej czekolady  90%

2 papryczki chili (może być więcej)

2 łyżeczki papryki słodkiej

1 łyżeczka kuminu

Sól, pieprz do smaku

1 łyżka oliwy do smażenia

 

Do podania:

1 awokado

Sok z połowy cytryny

Garść świeżej kolendry

Ryż biały lub brązowy

 

03 lipca 2020

CHILI SIN CARNE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ

sałatka z grillowaną cukinią i suszonymi pomidorami
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A