2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Przygotowania zaczynamy od przygotowania mieszanki curry. Wszystkie składniki rozdrabniamy i ucieramy w moździerzu, aż uzyskamy konsystencję gęstej, grudkowatej pasty. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i przekładamy pastę curry. Chwilę smażymy, aż przyprawy zaczną wydzielać intensywny aromat. Do mieszanki wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy, aż się zeszkli. Następnie dorzucamy marchewkę pokrojoną w półtalarki, a w dalszej kolejności kalafior podzielony na różyczki, paprykę i cukinię pokrojone w sporą kostkę. Po około 5 minutach smażenia, dorzucamy odsączoną cieciorkę oraz wlewamy rozdrobnione pomidory i mleko kokosowe. Wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa zmiękną, a smaki się połączą. Tuż przed podaniem dosypujemy garść świeżych liści szpinaku. Podajemy w miseczkach z ugotowanym ryżem lub kaszą bulgur i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.

 

Curry to danie, którego podstawę stanowi mieszanka przypraw o tej samej nazwie. Składa się ona, w zależności od kraju, z którego pochodzi, z różnych składników, ale tymi, które występują w niej zawsze, są: chili, kurkuma, kumin (czyli kmin rzymski), imbir, czosnek, kolendra, pieprz, opcjonalnie cynamon, kardamon, trawa cytrynowa lub liście limonki kaffir. Nie trzeba koniecznie używać wszystkich tych składników, by uzyskać pyszne, aromatyczne danie, można też sięgnąć po gotową pastę curry w słoiczku, ale z całą pewnością to zrobione od zera samodzielnie daje większą satysfakcję. Natomiast wsypanie żółtego proszku curry z torebki może podbić smak, ale na pewno nie zastąpi całej gamy smaków i aromatów, jakie możemy uzyskać ucierając przyprawy w moździerzu własnoręcznie, do czego Was gorąco zachęcam.

                                                   

Składniki na 4 porcje:

1 duża cebula

1/2 kalafiora

1 papryka

1 marchewka

1/2 cukinii

250g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)

Garść świeżego szpinaku

1 puszka (400g) pomidorów

1 puszka (400g) mleka kokosowego

2 łyżki oliwy do smażenia

Pasta curry:

1 papryczka chili

2 ząbki czosnku

Kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)

2 łyżeczki kurkumy

2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki nasion kolendry

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki soli cytrynowej

Do podania:

Ryż lub kasza bulgur (po ok. 100g na porcję)

Sok z cytryny

 

11 czerwca 2020

CURRY Z KALAFIOREM

sałatka z grillowaną cukinią i suszonymi pomidorami
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A