2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Piekarnik rozgrzewamy do 200oC. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w podłużne słupki grubości ok. 1 cm. Wkładamy do dużej miski, skrapiamy oliwą i posypujemy mieszanką przypraw. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym przekładamy na blaszkę do pieczenia tak, aby warzywa nie były ze sobą posklejane i tworzyły tylko jedną warstwę.  Pieczemy ok. 30 minut z termoobiegiem, lub ok 40 bez termoobiegu.

Czas na przygotowanie dipów. Jogurt grecki przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno koperek (mniej więcej pół pęczka) o pokruszoną fetę.  Doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Nie trzeba już solić, feta jest wystarczająco słona. Wszystko delikatnie mieszamy.

W rondelku na małym ogniu rozgrzewamy śmietanę, uważając, by nie doprowadzić jej do wrzenia i nie zważyć. Gdy pojawią się na niej bąbelki,  możemy wrzucić starte na tarce sery. Sos należy cały czas mieszać, aż wszystkie sery się roztopią i utworzą jednolitą, gęstą masę. Doprawiamy papryką i zdejmujemy z ognia. Gdy sos lekko przestygnie, dokładamy musztardę. Przed podaniem sos należy jeszcze raz dokładnie wymieszać, żeby pozbyć się stężałej wierzchniej warstwy.

* Oczywiście frytki możemy przygotować z dowolnego miksu warzyw- bataty możemy zastąpić zwykłymi polskimi białymi ziemniakami, zamiast pietruszki doskonale sprawdzi się burak, a zamiast selera- topinambur. Dobrze do pieczenia (i maczania w dipie!) nadają się również przekrojone na połówki brukselki czy różyczki kalafiora, choć kształtem nie będą już przypominać frytek. 

 

Nie oszukujmy się: każdy z nas ma czasem ochotę na jakąś grzeszną przekąskę.  Czy to w okolicznościach wieczornego seansu filmowego, czy z powodu nieoczekiwanej wizyty znajomych, albo zupełnie bez okazji, od czasu do czasu po prostu chce się przekąsić coś małego i chrupiącego. Oczywiście regały marketów kuszą szeroką gamą niezdrowych przekąsek, ale wiadomo, że poza chwilą przyjemności, której następnego dnia zresztą żałujemy, nic dobrego z tego nam nie przychodzi. Dlatego mam dziś propozycję domowej przekąski, którą możemy przygotować sami. Po pierwsze, gotując samodzielnie ze składników domowych  wykluczamy ryzyko spałaszowania całej tablicy Mendelejewa w jeden wieczór. A nadal możemy uzyskać świetny smak i jeszcze przy okazji popisać się kulinarnymi zdolnościami. Gwarantuję, że będzie chrupiąco, słono, serowo, no po prostu pysznie!

                                                   

Składniki:

1 duży batat*

1 bulwa selera

3 korzenie pietruszki

3 marchewki

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki

1 łyżeczka czosnku w proszku

1 łyżeczka suszonej cebuli w proszku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

 

Dip jogurtowy:

1 opakowanie (150-200g) jogurtu greckiego

1-2 ząbki czosnku

Sok z połowy cytryny

100g sera feta

Świeży koperek

Pieprz do smaku

 

Dip serowy:

2-3 łyżki śmietany 18%

100g startego sera typu cheddar

100g startego sera typu gouda

100g startego parmezanu

1 łyżeczka musztardy

1/2 łyżeczki papryki ostrej

 

05 września 2020

FRYTKI Z WARZYW KORZENIOWYCH Z DWOMA DIPAMI

glazurowany bakłażan
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A