2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Jak przy klasycznym kruchym cieście, ważne by wszystkie składniki były dobrze schłodzone. Do miski lub kielicha robota kuchennego wsypujemy mąkę oraz pokrojone w drobną kostkę zimne masło. Dodajemy całe jajko, cukier i sól i szybko zarabiamy tworząc kulę. Jeżeli ciasto jest zbyt ścisłe możemy dolać odrobinę wody, ważne, by ona także była zimna. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby stężało. Możemy je przygotować poprzedniego dnia i zostawić w lodówce na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 200oC. Do miski wsypujemy umyte i osuszone jagody, cukier i mąkę ziemniaczaną. Skórkę z cytryny ścieramy na drobnej tarce lub drobniutko kroimy. Dolewamy sok wyciśnięty z jednej połówki owocu. Całość delikatnie mieszamy, aby nie rozgnieść jagód. Schłodzone ciasto dzielimy na cztery równe porcje i każdą rozwałkowujemy na okrągłe placuszki około 3 milimetrowej grubości. Na środek każdego krążka nakładamy farsz z owoców, zostawiając około dwucentymetrowe ranty, które następnie zawijamy w kierunku środka. W ten sposób tworzymy płaskie paczuszki z otwartym środkiem pełnym jagód. Pieczemy przez 35 minut, aż brzegi ciasta będą złote, a owoce utworzą bulgoczącą, gęstą masę. Oczywiście jeśli wolicie, zamiast 4 małych ciastek możecie upiec 1 dużą tartę, którą następnie podzielicie na trójkąty, jak klasyczny tort. Po przestudzeniu można gotowe galette oprószyć cukrem pudrem lub podać na ciepło z porcją lodów.
Galette nazywane jest tartą rustykalną. Pod tą egzotycznie brzmiącą nazwą kryje się nic innego,jak uproszczona wersja klasycznej francuskiej tarty. Charakteryzuje się tym, że zamiast pieczołowicie wyklejonych, pofalowanych brzegów kruchego ciasta, odwzorowujących kształt rantów formy do tarty, mamy tu niedbale zawinięte brzegi ciasta, tworzącego płaską paczuszkę dla farszu. Receptura samego ciasta też jest nieco uproszczona. Galette może występować w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Ja dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na opcję słodką, z wykorzystaniem jagód, na które trwa teraz sezon. Natomiast do galette, podobnie jak do tarty na kruchym spodzie, możecie włożyć w zasadzie dowolne owoce, które nadają się do zapieczenia.
Składniki na 4 ciastka o średnicy ok 12cm:
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g zimnego masła
3 płaskie łyżki brązowego cukru
Szczypta soli
1 jajko
3-4 łyżki zimnej wody
Cukier puder do oprószenia
Farsz:
1,5 szklanki jagód
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
Skórka i sok z połowy cytryny