2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Migdały i orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki suche, poza daktylami, figami i żurawiną mieszamy w dużej misce. W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy i mieszamy go z masłem orzechowym, słodkim syropem oraz solą, aż do uzyskania jednolitej, płynnej masy. Zalewamy nią mieszankę płatków, ziaren i orzechów i mieszamy wszystko dokładnie. Mieszankę wysypujemy na blaszkę do pieczenia i rozkładamy równomiernie, tak aby uzyskać równą powierzchnię. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 170oC, co 10 minut mieszając. Dążymy do tego, by granola uzyskała piękny, złoty kolor, ale nie była zbyt spieczona i sucha. Na ostatnie 6-8 minut pieczenia dorzucamy do mieszanki suszoną żurawinę oraz daktyle i figi, które wcześniej drobno kroimy. Całość zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wystudzoną granolę możemy przechowywać w szklanym słoiku przez kilka tygodni.

 

Uwielbiam granolę. Jest pyszna, sycąca, zawiera całe mnóstwo odżywczych składników, a zrobiona samodzielnie w domu- zawiera dużo mniej cukru, niż ta kupiona w sklepie. Oczywiście- w przeciwieństwie do gotowych kupnych mieszanek- nie zawiera też syropu glukozowego, oleju palmowego, czy wzmacniaczy smaku i konserwantów. Jako dodatek do jogurtu lub mleka świetnie nadaje się na pierwsze lub drugie śniadanie, ale można ją wykorzystać również jako zdrową przekąskę do chrupania przed telewizorem, czy posypkę do deserów.

                                                   

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka płatków orkiszowych

1/3 szklanki migdałów

1/3 szklanki orzechów nerkowca*

1/3 szklanki suszonej żurawiny

2 czubate łyżki pestek dyni

2 czubate łyżki pestek słonecznika

2 czubate łyżki siemienia lnianego

4-5 suszonych fig

4-5 suszonych daktyli

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego

2 łyżki masła z orzeszków ziemnych 100%

Szczypta soli

 

* Nerkowce można zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi, lub zmieszać wszystkie 3 rodzaje wedle uznania. Ja stosuję tylko te pierwsze ze względu na alergię, ale przepis można pod tym względem dowolnie modyfikować

 

04 czerwca 2020

GRANOLA - PRZEPIS PODSTAWOWY

sałatka z grillowaną cukinią i suszonymi pomidorami
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A