2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Podobnie jak w przypadku przepisu bazowego zaczynamy od rozdrobnienia migdałów i nerkowców. W dużej misce mieszamy je z płatkami owsianymi i orkiszowymi, dynią, słonecznikiem i siemieniem lnianym. Olej kokosowy i miód mieszamy w rondelku i podgrzewamy, tak aby uzyskać płynną konsystencję, którą następnie zalewamy suchą mieszankę. Wszystko starannie mieszamy i wysypujemy na prostokątną blaszkę do pieczenia. Mieszankę należy piec przez ok 30 minut w temperaturze 170oC, co parę minut mieszając. Po tym czasie na blaszkę wsypujemy wiórki i płatki kokosowe, mieszamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu granolę należy zostawić do całkowitego przestudzenia. W tym czasie czekoladę kroimy na drobne kawałeczki, ale na tyle duże, by były wyczuwalne pomiędzy zębami. Gdy granola jest już zupełnie wystudzona, dosypujemy do niej czekoladę i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Mieszankę możemy przechowywać nawet kilka tygodni w szczelnym słoiku szklanym lub pojemniku z przykrywką.
Zaletą robienia granoli samodzielnie w domu jest to, że można do niej dodawać dowolne składniki i w ten sposób modyfikować bazowy przepis na nieskończoną ilość sposobów. Ja na przykład jestem zwolenniczką mieszanek stosunkowo mało słodkich, ale mój mąż uwielbia zdecydowanie słodsze wersje. Dlatego też robiąc granolę często sięgam po wiórki lub płatki kokosowe- które są nie tylko naturalnie słodkie, ale też nadają granoli piękny, lekko tropikalny zapach. Mieszankę smaków uzupełnia dodatek czekolady, której drobne kawałeczki rozpuszczają się w ustach, czyniąc z drugiego śniadania niemal deser.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka płatków orkiszowych
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów nerkowca
2 czubate łyżki pestek dyni
2 czubate łyżki pestek słonecznika
2 czubate łyżki siemienia lnianego
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
2 czubate łyżki suszonych płatków kokosowych
50g czekolady gorzkiej o zawartości kakao 60-80%
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki miodu
Szczypta soli