2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Powierzchnię rozgrzanej patelni grillowej smarujemy pędzelkiem z odrobiną oliwy z oliwek. Plastry bakłażana smażymy po około 2  minuty z każdej strony, aż warzywo zmięknie, a na jego powierzchni pojawią się wyraźne prążki. Na talerzu układamy zgrillowanego bakłażana, pomidory pokrojone w plastry oraz oliwki- w całości. Kulę mozzarelli  rwiemy palcami na mniejsze kawałki i rozkładamy na wierzchu. Całość posypujemy listkami bazylii, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Skrapiamy obficie oliwą. Podajemy w towarzystwie grillowanego pieczywa.

 

Po świątecznym obżarstwie przyszedł czas na coś zdecydowanie lżejszego. Tradycyjne świąteczne potrawy, jakkolwiek pyszne, obfitują w produkty, które dość mocno obciążają nasz układ trawienny, są tłuste lub powodują wzdęcia. Dlatego warto po kilkudniowym objadaniu się postawić na posiłki bardziej lekkostrawne, złożone z warzyw i zdrowych tłuszczy. Na naszym stole dzisiaj zagościły w roli głównej grillowane plastry bakłażana w towarzystwie typowych śródziemnomorskich dodatków- pomidorów, mozzarelli, oliwek i bazylii. Dla wzbogacenia smaku i urozmaicenia dania możecie użyć oliwy smakowej. Ja skropiłam dziś nasz lekki obiad oliwą z białych trufli, ale świetnie sprawdzi się również ta aromatyzowana bazylią lub cytryną.

 

Składniki na 2 porcje:

1 bakłażan

2 duże lub 4 średnie pomidory

2 kule świeżego sera mozzarella

12-16 sztuk oliwek typu kalamata

Garść świeżych liści bazylii

Oliwa z oliwek o smaku białych trufli

Świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

 

29 grudnia 2020

GRILLOWANY BAKŁAŻAN, POMIDORY, MOZZARELLA I OLIWA TRUFLOWA CZYLI POMYSŁ NA POŚWIĄTECZNY LUNCH

sałatka z grillowaną cukinią i suszonymi pomidorami
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A