2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Na patelni grillowej podsmażamy roślinne burgery oraz pokrojoną w grube plastry czerwoną cebulę. Jeżeli stosujecie patelnię z nieprzywierającą powłoką, nie ma konieczności dolewania tłuszczu. Bułki przekrawamy na pół, na jednej z połówek układamy ser i przez kilka minut podgrzewamy w piekarniku w temperaturze ok 160oC. Ważne by nie spiec ich zbyt mocno, bo wtedy skórka zrobi się twarda i trudno będzie się wgryźć w kanapkę bez poranienia sobie podniebienia. Wystarczy tylko tyle, by ser zaczął się lekko topić. W międzyczasie kroimy na plasterki pomidora, a awokado rozgniatamy delikatnie w miseczce widelcem z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny. W osobnej misce lub słoiku mieszamy wszystkie składniki sosu.

Podpieczone bułki wykładamy na talerz i układamy wszystkie warstwy kanapki. Na połówce z serem układamy liście sałaty, roślinne kotlety, sos, pomidora  i cebulę. Na drugą połówkę  bułki wykładamy częściowo rozgniecione awokado i delikatnie dociskamy je widelcem, tak żeby nie spadło przy przewracaniu bułki. Obie części łączymy i jesteśmy gotowi do jedzenia. Take kanapki stanowią pełny posiłek same w sobie, ale możemy je dodatkowo podawać z domowej roboty frytkami warzywnymi lub podpieczonymi ziemniakami oraz sałatką.

 

Od czasu do czasu każdego nachodzi ochota na fast food. Nawet najbardziej zagorzali zwolennicy zdrowego odżywiania nie zaprzeczą, że raz na jakiś czas tak zwany „cheat meal” się po prostu należy! A jak fast food- to burger. Zwłaszcza, że zrobiony prawie własnoręcznie i prawie od podstaw wcale nie musi być niezdrowy i tuczący. W przypadku tego przepisu, słowo „prawie” ma fundamentalne znaczenie, bo wiadomo, że podstawą każdego burgera jest kotlet a w tym przypadku idziemy na łatwiznę i korzystamy z gotowca. No cóż, lenistwo czasem zwycięża, ale to że nie mamy czasu lub zwyczajnie ochoty na pracochłonne robienie kotletów od podstaw, nie znaczy, że nie możemy się rozkoszować chrupiącą kanapką z mnóstwem pysznych dodatków. W takim wypadku  warto sięgnąć po jeden z dostępnych na rynku produktów gotowych, zwracając przy tym uwagę na ich skład. Ja osobiście lubię produkty z linii „niemięs” „Dobrej kalorii”, ze względu na naturalne składniki, z których powstają, odpowiednią konsystencję, która naprawdę przypomina mięso i relatywnie niską cenę w stosunku do jakości.

 

Składniki na 2 kanapki:

1 opakowanie roślinnych burgerów „Dobra kaloria” (2 kotlety)

Mieszanka dowolnych sałat

1 pomidor

1 mała czerwona cebula

1 dojrzałe awokado

2 plastry żółtego sera

2 bułki pełnoziarniste

Sok z cytryny do skropienia awokado

 

Sos:

2 łyżki ketchupu

1 łyżka musztardy

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżeczka miodu

 

12 maja 2020

KANAPKA Z WEGEBURGEREM "DOBRA KALORIA"

glazurowany bakłażan
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A