2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Nerkowce należy namoczyć w szklance wody. Powinny być w niej zanurzone co najmniej przez pół godziny, ale możemy je zalać nawet poprzedniego wieczoru- im więcej wody wchłoną orzechy, tym bardziej kremową konsystencję uzyska pesto. Ponieważ w tym konkretnym przepisie na tej kremowości nam zależy, polecam użyć blendera zamiast moździerza. Nie tylko diametralnie skróci nam to czas pracy, ale też pomoże osiągnąć idealnie jednolitą konsystencję sosu. W przypadku klasycznego pesto naprawdę warto jednak zaopatrzyć się w moździerz- bazylia w trakcie ucierania ręcznego wydziela nieporównanie więcej aromatu i słodyczy, niż podczas mielenia w robocie kuchennym.
Do kielicha blendera wrzucamy pokrojony na mniejsze kawałki czosnek oraz namoczone nerkowce. Krótko blendujemy, aby je rozdrobnić. Następnie dorzucamy liście rukoli i pulsacyjnymi ruchami mielimy, co chwilę dolewając po parę kropli oliwy. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta, możemy rozluźnić ją nieco paroma kroplami wody pozostałej z namaczania nerkowców. Na koniec dodajemy starty parmezan i przyprawy wedle uznania i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Pesto zjadamy od razu, na przykład z dodatkiem makaronu, lub przekładamy do szklanego słoika. W lodówce może stać około tygodnia.
Uwielbiam pesto i bardzo często stosuję je w mojej kuchni. To klasyczne zielone pesto genovese, z liści bazylii z dodatkiem orzeszków pinii jest oczywiście niekwestionowanym zwycięzcą wszystkich rankingów, ale przygotowując pesto w domu często sięgam po inne rodzaje zieleniny i orzechów. Przede wszystkim zachęcam Was do robienia pesto samodzielnie- jest ono niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Unikniecie wtedy przeróżnych dziwnych dodatków stosowanych w pesto kupnym, jak na przykład olej słonecznikowy zamiast oliwy z oliwek, mleko w proszku, regulatory kwasowości, substancje konserwujące, czy… płatki ziemniaczane. Po drugie- nie bójcie się eksperymentować. Jeśli nie macie świeżej bazylii, możecie w powodzeniem zastąpić ją natką pietruszki, szpinakiem lub jarmużem. Zamiast orzeszków pinii świetnie sprawdzą się orzechy włoskie lub migdały. Nie macie kamiennego moździerza? I co z tego? Użyjcie blendera. Dzisiaj pokażę Wam moją wariację na temat pesto, której przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut. Jest dużo bardziej kremowa niż tradycyjne pesto, ale tak samo jak klasyczna wersja świetnie nadaje się do makaronów, na kanapkę, do bruschetty, sałatki czy risotto.
Składniki:
Garść liści rukoli (ok 60-80g)
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki oliwy z oliwek dobrej jakości
1-2 ząbki czosnku
1/2 szklanki startego parmezanu lub innego dowolnego twardego sera
1 szklanka wody
Sól i pieprz do smaku