2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Przed rozpoczęciem przygotowań należy namoczyć soczewicę. Nawet 2 godziny zrobią różnicę i sprawią, że soczewica zwiększy swoją objętość, ale możemy zostawić ją w misce z wodą również na całą noc.

Na rozgrzaną głęboką patelnię lub do garnka z nieprzywierającym dniem wlewamy oliwę i szklimy na niej drobno posiekaną cebulę. Następnie dorzucamy pokrojone w drobną kostkę pieczarki, seler naciowy i marchewkę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy warzywa lekko zmiękną, wlewamy rozdrobnione pomidory wraz z sokiem oraz wodę. Woda musi być gorąca, w przeciwnym razie obniży temperaturę na patelni i zatrzyma proces gotowania. Da sosu dorzucamy odcedzoną soczewicę oraz przyprawy i zioła. Gotujemy przez około 20 minut. Na początku sos jest dość rzadki, ale zgęstnieje w miarę gotowania- część płynu zostanie wchłonięta przez soczewicę, a część odparuje.

Gdy sos się gotuje, możemy przygotować beszamel. W rondelku rozgrzewamy masło, a gdy zacznie się topić, wrzucamy mąkę i dokładnie ucieramy, aby uzyskać jednolitą masę. Gdy mąka nabierze złotego koloru, zaczynamy cienką strużką dolewać mleko. Masę należy cały czas mieszać trzepaczką, w ten sposób w sosie nie zostaną grudki mąki. Beszamel doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem i trzymamy na ogniu dopóki nie uzyskamy gęstej, jednolitej, gładkiej masy o kolorze kości słoniowej.

Piekarnik rozgrzewamy do 180oC. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego, aby makaron nie przywarł do niego w trakcie pieczenia. Płaty makaronu powinny wypełniać całą powierzchnię naczynia. Ponieważ sos pomidorowy zawiera w sobie sporo płynu, nie ma potrzeby przegotowywać wcześniej lasagne, możemy śmiało wykorzystać suche płaty. Zapiekankę układamy warstwami: na makaron nakładamy sos pomidorowy, następnie warstwę beszamelu i warstwę startego parmezanu. W zależności od głębokości naczynia powinniśmy móc ułożyć od dwóch do czterech warstw makaronu. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry mozarellę. Pieczemy bez przykrycia ok 35-40 minut, aż na wierzchu powstanie złota serowa skorupa a makaron całkowicie zmięknie.

 

Uwielbiam wszelkiej maści zapiekanki. Uważam że nic tak nie poprawia humoru jak zapieczone, skwierczące kawałeczki makaronu, otulone smakowitym sosem, posklejane ciągnącym się serem. Na samą myśl o tym zaczyna mi cieknąć ślinka. To jest dokładnie to, co rozumiem pod pojęciem „comfort food”- dania, które wywołują dobre wspomnienia i wzmożoną pracę ślinianek. Trzeba przyznać, że Włosi osiągnęli na tym polu mistrzostwo- mało jest dań w kuchni włoskiej, które nie działają na mnie w ten właśnie sposób. Poniżej prawie klasyczny przepis na włoską lasagnę- zamiast mięsa mielonego użyłam zieloną soczewicę, a sos wzbogaciłam dodatkowo o kilka warzyw, żeby uzyskać ciekawszą strukturę i jeszcze więcej smaku.

 

Składniki na 4 porcje:

1 opakowanie makaronu lasagne

1 szklanka suchej soczewicy

1 duża cebula

2-3 ząbki czosnku

1 duża marchew lub 2 średniej wielkości

2-3 łodygi selera naciowego

6-8 pieczarek

1 łyżka oliwy z oliwek

2 puszki (2x400g) pomidorów lub 800g passaty pomidorowej

1 szklanka gorącej wody

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżka octu balsamicznego

Garść świeżych ziół: bazylii, oregano, tymianku

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

1 ½ szklanki mleka sojowego

1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Sól i pieprz

1 opakowanie (200g) świeżej mozarelli

Starty parmezan

 

14 października 2020

LASAGNE PRAWIE BOLOGNESE CZYLI WEGETARIAŃSKA WERSJA KLASYKA

ragout z zieloną soczewicą i makaronem wieloziarnistym
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A