2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Bób należy ugotować w łupinkach w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut, aby zmiękł, ale nadal stawiał opór zębom. Bo ugotowaniu, ziarna odcedzamy, płuczemy zimną wodą i obieramy z łupinek. Są one jadalne i niektórzy jedzą bób ze skórką, ale w tym przepisie lepiej sprawdzi się obrany. Na talerzach rozkładamy mieszankę liści sałat i pokrojone pomidory. Cebulę kroimy w cienkie plastry, ogórki gruntowe porządnie myjemy i kroimy w plasterki wraz ze skórką. Granat rozkrawamy i dowolną metodą wydobywamy z niego rubinowe ziarenka (możemy na przykład uderzać łyżką od zewnątrz w rozkrojony na pół owoc, lub rozdzielić go na ósemki i wyrywać pestki od środka). Zioła rwiemy palcami lub lekko szatkujemy. W małym słoiczku mieszamy składniki sosu i polewamy nim gotową sałatkę tuż przed podaniem. Jeżeli przy obieraniu granatu wyciekło z niego trochę soku, to również możemy go wykorzystać- to prawdziwa orzeźwiająca bomba smakowa. Jeżeli chcemy sałatkę przygotować z wyprzedzeniem i, na przykład, zabrać ze sobą do pracy, do dressing trzymajmy w osobnym opakowaniu, dzięki temu warzywa nie puszczą soków i nie zwiędną.
Gdy zaczynają się letnie upały, dopada mnie wakacyjne rozleniwienie i chęć skrócenia sobie czasu potrzebnego na przygotowanie posiłków do niezbędnego minimum. Nie wchodzi wtedy w grę wielogodzinne pieczenie, smażenie lub gotowanie, poszukuję raczej pomysłów na lekkie, orzeźwiające potrawy, które można przygotować w chwilę i jeść na zimno, aby zniwelować skutki żaru lejącego się nieba. Nie zrozumcie mnie źle, uwielbiam lato i wszystko co się z nim wiąże, jak najdalsza jestem od narzekania „bo gorąco”. Ale jak każdy, chętniej sięgam wtedy po schłodzone napoje, świeże owoce, sezonowe warzywa i sałatki. Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania przepisu na sałatkę z jednym z moich ulubionych sezonowych warzyw, czyli z bobem. Można go jeść samego, po ugotowaniu w lekko osolonej wodzie, świetnie sprawdzi się jako dodatek do letniej zupy, lub jako główny składnik pasty do kanapek. Ja natomiast uwielbiam go łączyć z owocami- w sałatce z arbuzem, fetą i miętą lub właśnie z granatem. Słodko- kwaśny smak owoców granatu, podbity dodatkowo balsamiczno- miodowym winegretem zapewnia doskonałe uzupełnienie dla delikatnego bobu.
Składniki na 2 porcje:
Garść dowolnych sałat
250g bobu
3-4 mięsiste pomidory
1 czerwona cebula
2-3 ogórki gruntowe
1 granat
Mieszanka świeżych ziół (u mnie koperek, natka pietruszki i mięta)
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy z oliwek