2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Grzyby namaczamy w wodzie przez około pół godziny. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej cienko poszatkowane szalotki i czosnek. Pieczarki kroimy w cienkie plastry i dorzucamy na patelnię. Gdy lekko się zrumienią, dodajemy pokrojone grzyby. Wszystko smażymy przez 5 minut, aż aromaty się połączą, delikatnie mieszając. W tym czasie makaron gotujemy ale dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzając go, zachowujemy pół kubka osolonej wody z gotowania. Odsączony makaron przekładamy na patelnię z grzybami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko mieszamy, dolewając odrobinę zachowanej z gotowania wody- nie chcemy tworzyć rzadkiego sosu, a jedynie rozluźnić konsystencję na tyle, by makaron dobrze wymieszał się ze wszystkimi składnikami. Patelnię zdejmujemy z ognia i wlewamy na nią oliwę truflową oraz drobno posiekaną natkę. Wszystko mieszamy i od razu nakładamy na talerze. Podajemy ze świeżo startym parmezanem, możemy też oprószyć jeszcze niewielką ilością natki i skropić odrobiną oliwy.

 

Dzisiaj mam dla Was propozycję dania, które jest efektowne, a jednocześnie niezwykle proste w przygotowaniu. Jego sekret tkwi w magii grzybów. W przepisie zastosowałam suszone prawdziwki, które każdy z nas tradycyjnie ma po szaleństwie świątecznych przygotowań pochowane w szafkach i spiżarniach. Ale to, co czyni to danie wyjątkowym, to inny grzyb: biała trufla. Trufle to najdroższe grzyby świata, a ich zalety znane są ludzkości od tysięcy lat (tak, tak, już w Cesarstwie Rzymskim raczono się nimi w trakcie wykwintnych uczt!). W okresie Średniowiecza popadły co prawda w niełaskę ze względu na swój wygląd i fakt, że rosną pod ziemią, ale na szczęście odzyskały należną im pozycję by wkrótce stać się prawdziwym rarytasem i jednym z najbardziej pożądanych smakołyków świata. Biała trufla to odmiana, która występuje szczególnie rzadko, dlatego też jest uważana za najbardziej luksusową, głównie ze względu na swój niesamowity aromat. Cena 100 gram tego grzyba to koszt rzędu nawet kilkuset złotych, na szczęście dziś mamy do wyboru szeroką gamę produktów bazujących na smaku i aromacie trufli. Wśród nich aromatyzowane oliwy i octy należą do najbardziej powszechnych i dostępnych pod względem ceny. Zachęcam Was do spróbowania i przekonania się, czy rzeczywiście trufle zasługują na swoją pozycję w kulinarnym świecie.

 

Składniki na 2 porcje:

350 g makaronu linguine

5-6 suszonych prawdziwków

5-6 świeżych pieczarek

2 szalotki

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia

4 łyżki oliwy truflowej

Parmezan i natka pietruszki do dekoracji

Sól i pieprz do smaku

 

17 stycznia 2021

MAKARON Z GRZYBAMI I OLIWĄ TRUFLOWĄ

sałatka z grillowaną cukinią i suszonymi pomidorami
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A