2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

W garnku gotujemy osoloną wodę. Gdy zaczyna wrzeć- wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy dobrej jakości oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie. Dorzucamy poszatkowany w cienkie  plasterki czosnek oraz pokrojony w kostkę bakłażan.  Wszystko smażymy przez chwilę, aż bakłażan lekko się zezłoci. Po kilku minutach dolewamy całą puszkę pomidorów bez skórki. Najlepiej stosować te w całości i samemu rozdrobnić je nieco nożem przed wlaniem na patelnię. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Gdy składniki się połączą, wlewamy ocet balsamiczny. Nada on pomidorom lekko słodko- cierpkiego posmaku.

Makaron odcedzamy, zostawiając odrobinę wody z gotowania w naczyniu. Odcedzony makaron wrzucamy do sosu i, jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrabiamy go z odrobiną wody pozostawioną po gotowaniu makaronu. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy listkami rukoli i świeżo startym parmezanem.

 

Czasem każdy z nas miewa takie dni, że po prostu nie ma czasu gotować. Oczywiście nie ma nic złego w skorzystaniu w takich przypadkach z dań gotowych, jeśli mamy dobre i zaufane źródło, z którego możemy czerpać posiłki wymagające jedynie podgrzania, lub w zamówieniu czegoś na wynos. Ale warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów na ekspresowe dania, które uratują dzień, kiedy jednak stwierdzimy że jedzenie z plastikowych opakowań to nie jest to, na co mamy akurat ochotę. Lub gdy zaskoczą nas niespodziewani goście. Albo gdy najdzie nas głód późno wieczorem. Albo gdy spotkanie z przyjaciółmi niebezpiecznie się przedłuży i wszyscy nagle poczują nieodpartą chęć zjedzenia czegoś konkretniejszego niż solone orzeszki. Dania z makaronem zazwyczaj są dobrym, a w moim domu- dodatkowo bardzo lubianym wyjściem z takich sytuacji. Przygotowanie ich rzadko kiedy zabiera więcej czasu, niż potrzeba na ugotowanie samego makaronu, a sos można zrobić praktycznie ze wszystkiego, co znajdziecie w lodówce lub spiżarni. Oczywiście pierwsze miejsce niepodzielnie zajmuje sos na bazie pomidorów. Dzisiaj przedstawiam Wam ekspresową wersję tego klasyka z dodatkiem bakłażanów, podaną w towarzystwie garści świeżej rukoli i odrobiny parmezanu. Czego więcej można chcieć?

                                                   

Składniki na 2 porcje:

300g makaronu penne

1 puszka (400g) pomidorów

1 cebula

3 ząbki czosnku

1/2 średniego bakłażana

Garść świeżych liści rukoli

1 łyżeczka listków oregano

Kilka listków bazylii

2 łyżki octu balsamicznego

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz do smaku

Parmezan do podania

 

21 lutego 2021

MAKARON Z POMIDORAMI, BAKŁAŻANEM I RUKOLĄ

sałatka z grillowaną cukinią i suszonymi pomidorami
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A