2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
W garnku gotujemy osoloną wodę. Gdy zaczyna wrzeć- wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy dobrej jakości oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie. Dorzucamy poszatkowany w cienkie plasterki czosnek oraz pokrojony w kostkę bakłażan. Wszystko smażymy przez chwilę, aż bakłażan lekko się zezłoci. Po kilku minutach dolewamy całą puszkę pomidorów bez skórki. Najlepiej stosować te w całości i samemu rozdrobnić je nieco nożem przed wlaniem na patelnię. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Gdy składniki się połączą, wlewamy ocet balsamiczny. Nada on pomidorom lekko słodko- cierpkiego posmaku.
Makaron odcedzamy, zostawiając odrobinę wody z gotowania w naczyniu. Odcedzony makaron wrzucamy do sosu i, jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrabiamy go z odrobiną wody pozostawioną po gotowaniu makaronu. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy listkami rukoli i świeżo startym parmezanem.
Czasem każdy z nas miewa takie dni, że po prostu nie ma czasu gotować. Oczywiście nie ma nic złego w skorzystaniu w takich przypadkach z dań gotowych, jeśli mamy dobre i zaufane źródło, z którego możemy czerpać posiłki wymagające jedynie podgrzania, lub w zamówieniu czegoś na wynos. Ale warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów na ekspresowe dania, które uratują dzień, kiedy jednak stwierdzimy że jedzenie z plastikowych opakowań to nie jest to, na co mamy akurat ochotę. Lub gdy zaskoczą nas niespodziewani goście. Albo gdy najdzie nas głód późno wieczorem. Albo gdy spotkanie z przyjaciółmi niebezpiecznie się przedłuży i wszyscy nagle poczują nieodpartą chęć zjedzenia czegoś konkretniejszego niż solone orzeszki. Dania z makaronem zazwyczaj są dobrym, a w moim domu- dodatkowo bardzo lubianym wyjściem z takich sytuacji. Przygotowanie ich rzadko kiedy zabiera więcej czasu, niż potrzeba na ugotowanie samego makaronu, a sos można zrobić praktycznie ze wszystkiego, co znajdziecie w lodówce lub spiżarni. Oczywiście pierwsze miejsce niepodzielnie zajmuje sos na bazie pomidorów. Dzisiaj przedstawiam Wam ekspresową wersję tego klasyka z dodatkiem bakłażanów, podaną w towarzystwie garści świeżej rukoli i odrobiny parmezanu. Czego więcej można chcieć?
Składniki na 2 porcje:
300g makaronu penne
1 puszka (400g) pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 średniego bakłażana
Garść świeżych liści rukoli
1 łyżeczka listków oregano
Kilka listków bazylii
2 łyżki octu balsamicznego
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Parmezan do podania