2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
W swoim przepisie wykorzystałam dwa rodzaje wegańskich kiełbasek na bazie białka grochu od BezMięsnego- kiełbaski wiejskie i kiełbaski włoskie, każde opakowanie po 240 gram. Kiełbaski są już doprawione i gotowe do jedzenia, ale ja lubię dodatkowo podkręcić ich smak ulubionymi dodatkami. Możecie oczywiście użyć innych dowolnych kiełbasek, np. sojowych, lub wege burgerów.
Kiełbaski wyjmujemy z opakowań i rozgniatamy widelcem lub rozdrabniamy za pomocą robota kuchennego. Przekładamy do dużej miski, do której dodajemy następnie drobno poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane świeże zioła. Doprawiamy przyprawami i wbijamy jajko. Całość porządnie mieszamy, aż uzyskamy masę, z której da się formować kulki. Jeżeli konsystencja jest za sucha, należy ją rozluźnić odrobiną wody, ale uważajmy, masa nie może być zbyt rzadka, żeby pulpety nie rozpadły się w trakcie smażenia. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i obsmażamy pulpeciki z każdej strony na złotobrązowy kolor.
W tym samym czasie w garnku z osoloną wodą gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. W osobnym rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli- dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlewamy passatę pomidorową i rozrzedzamy sos kilkoma łyżkami wody. Dolewamy ocet balsamiczny i wszystko mieszamy. Gotujemy przez 15- 20 minut na wolnym ogniu, aż smaki się połączą.
Ugotowany al dente makaron obtaczamy w pomidorowym sosie i przekładamy na talerze. Na wierzch układamy skwierczące złote pulpeciki. Całość dekorujemy świeżymi ziołami i startym parmezanem.
Kto z nas nie oglądał w dzieciństwie „Zakochanego kundla” i nie wzruszał się przy tej uroczej scenie, gdy Lady i Tramp spędzają romantyczny wieczór na tyłach włoskiej knajpki, gdzie dzielą się wspólnym talerzem spaghetti z pulpecikami? Dla mnie to danie od zawsze było kwintesencją kuchni włoskiej i symbolem wspaniałej tradycji Włochów polegającej na celebrowaniu posiłków w gronie rodziny i przyjaciół. Dziś pokażę Wam mój mały przekręt, jaki stosuję, gdy nie mam czasu lub odpowiednich zapasów, a chcę przygotować pyszny, sycący makaron z pulpecikami we włoskim stylu. Oczywiście w wersji wegetariańskiej.
Składniki na 4 porcje:
2 opakowania (łącznie ok. 400-500g) wegetariańskich kiełbasek
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
Świeże zioła (u mnie natka pietruszki, bazylia i koperek)
Sól i pieprz do smaku
1 opakowanie (500g) makaronu spaghetti
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
500g passaty pomidorowej
2 łyżki octu balsamicznego