2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Zaczynamy od przygotowania tempehu. Należy wyjąc go z opakowania i pokroić na równe plastry o grubości 1-1,5cm. Tak jak wspomniałam, tempeh należy przed podaniem zamarynować i dać mu trochę czasu na wchłonięcie wszystkich aromatów – minimum 2 godziny, ale można to zrobić poprzedniego dnia i zostawić na całą noc w lodówce. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce, po czym pokrywamy nią równomiernie plastry tempehu. Po upływie czasu na marynowanie, za pomocą widelca lub łyżki zsuwamy z tempehu nadmiar marynaty i smażymy go na patelni po około minucie- dwóch z każdej strony. Gdy plastry są już zrumienione, wlewamy na patelnię pozostałą w misce marynatę i rozrzedzamy ją dodatkowo kilkoma łyżkami wody. W ten sposób tempeh przez chwilę gotuje się w płynnej zalewie, która po paru minutach zaczyna gęstnieć i karmelizować się od zawartego w marynacie miodu. Na tym etapie przekładamy plastry tempehu z jednej strony na drugą dość często, aby pięknie zbrązowiał, ale się nie przypalił.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Różyczki brokułów gotujemy na parze. Do rondelka wlewamy śmietanę i pokruszony ser pleśniowy, po czym podgrzewamy sos na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy go pieprzem i, ewentualnie, solą, choć sam ser jest już dość słony, więc nie jest to konieczne.
Przed podaniem, ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem serowym, aby równomiernie go pokryć i wykładamy na talerz w pierwszej kolejności. Na wierzchu układamy złote plastry tempehu i skrapiamy go pozostałym na patelni, gęstym skarmelizowanym sosem. Całość dekorujemy brokułami lub inną zieleniną, w zależności od upodobań.
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedno z ulubionych dań mojego Męża. W czasach, gdy jeszcze jedliśmy mięso, przyrządzałam w ten sposób polędwiczki wieprzowe. Po przejściu na wegetarianizm, w przepisie zmienił się tylko jeden składnik- mięso wieprzowe zastąpiłam tempehem. Jest to nic innego jak sfermentowane w całości ziarna soi. Jest to naturalne źródło białka, które dzięki zwartej konsystencji stanowi świetny zamiennik dla mięsa. Podobnie jak tofu, tempeh samo w sobie nie ma zbyt wyraźnego smaku, dlatego dobrze jest je przed spożyciem zamarynować lub natrzeć przyprawami.
Składniki na 2 porcje:
1 blok (ok 200g) tempehu naturalnego
Marynata:
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżeczka suszonego tymianku
Makaron typu kolanka lub rurki (ok 120 g na porcję)
200g śmietany 18%
200g sera z niebieską pleśnią typu Roquefort
Sól, pieprz do smaku
Do podania:
Różyczki brokułów (można je zastąpić fasolką szaparogwą, szpinakiem lub szparagami)