2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Arkusz schłodzonego ciasta francuskiego kroimy na 3 rzędy i 5 kolumn, uzyskując w ten sposób 15 równych kwadracików. Śmietanę mieszamy z musztardą i doprawiamy do smaku. Na każdy kwadracik ciasta nakładamy odrobinę sosu i delikatnie rozsmarowujemy. Roladę kozią oraz cukinię kroimy na plastry i układamy na każdym kwadraciku, przynajmniej po jednym na każdą sztukę. Pomidory suszone i świeże również kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy tak, aby na każdej porcji znalazło się po kilka kawałków.  Wierzch możemy skropić odrobiną oliwy lub oleju, w którym znajdowały się suszone pomidory. Pieczemy przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC. Po upieczeniu każdy kwadracik dekorujemy paroma listkami świeżej rukoli. Jeżeli zamierzamy pizzerki jeść dopiero za kilka godzin, rukolę nałóżmy na porcje bezpośrednio przed jedzeniem, zachowa dzięki temu sprężystość i nie obeschnie.

 

Idąc do kogoś w odwiedziny lub na imprezę zawsze staram się zabrać ze sobą coś do jedzenia. Wydaje mi się, że to jedna z tych niepisanych zasad towarzyskich, która jest choć niewielkim wyrazem wdzięczności dla gospodarzy za ich gościnność, a jednocześnie- zwłaszcza w przypadku trwających kilka godzin domówek- pomaga w tak prozaicznej kwestii, jak zapewnienie odpowiedniej ilości jedzenia przez całą imprezę. Najlepiej w takich przypadkach sprawdzają się niewielkie przekąski, które można zjeść „na raz”, nawet bez użycia sztućców lub talerzy i, co szczególnie istotne, które mogą wytrzymać kilka godzin bez chłodzenia lub podgrzewania. Ciasto francuskie wydaje się być tutaj idealnym produktem, ponieważ, gdy już zostanie upieczone, mało co może mu zaszkodzić. Lubię przyrządzać drobne przekąski z ciasta francuskiego zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Dzisiaj prezentuję Wam prosty przepis na mini pizzerki na spodzie z ciasta francuskiego, które nadają się do zabrania w gości, na wycieczkę lub do pracy. Oczywiście to, co położycie na wierzch zależy całkowicie od Waszej fantazji i upodobań, ale zachęcam Was do wypróbowania mojej ulubionej kombinacji smaków.

 

Składniki na 15 małych porcji:

1 paczka ciasta francuskiego

1/2 cukinii

5-6 suszonych pomidorów

7-8 pomidorków koktajlowych

1 opakowanie koziego serka w roladzie (ok 150g)

2 łyżki śmietany 18%

1 łyżka musztardy

Garść świeżej rukoli

Sól i pieprz do smaku

 

30 stycznia 2021

MINI PIZZERKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

sałatka z grillowaną cukinią i suszonymi pomidorami
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A