2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Z ciasta francuskiego wycinamy krążki wielkości naszych foremek do muffinek. U mnie z jednego płata wychodzi 9 sztuk. Krążkami wylepiamy foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180oC na około 10-12 minut, żeby ciasto nabrało złotego koloru. Upieczone „miseczki” wyjmujemy z foremek i studzimy. W tym czasie w misce mieszamy serek śmietankowy z pozostałymi składnikami. Za pomocą robota ubijamy masę, aż stanie się puszysta i zwiększy swoją objętość. W rondelku podgrzewamy mrożone owoce z miodem i odrobiną wody. Gdy puszczą sok i zaczną mięknąć, dorzucamy nasiona chia i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż uzyskamy żelową konsystencję. Masę miksujemy blenderem, lub przeciskamy przez sitko. Metoda z sitkiem jest zdecydowanie bardziej czasochłonna, ale w efekcie powstaje idealnie gładki dżem pozbawiony nasion i pestek. Jeżeli nie przeszkadza Wam obecność wyczuwalnych między zębami drobnych pestek owoców leśnych, możecie pominąć sitko, lub wręcz wcale nie rozdrabniać owoców.

Do wystudzonych foremek z ciastka francuskiego nakładamy po około łyżce masy serowo- śmietanowej i dekorujemy odrobiną dżemu owocowego. Możemy na wierzch dodać świeże cząstki owoców, lub dowolną posypkę. Serniczki można jeść od razu, ale najlepiej, jeśli zostawimy je w lodówce na kilka godzin, aby masa serowa stężała.

 

To jest jeden z tych przepisów, które można wykorzystać, gdy zachce nam się coś słodkiego, ale niekoniecznie mamy pod ręką spiżarnię pełną zapasów. Lub gdy dostajemy wiadomość od dawno niewidzianych znajomych, że są w mieście i w zasadzie mogliby za dwie godziny wpaść do nas z wizytą. Lub gdy nie opłaca się piec dużej porcji ciasta, bo chcemy tylko przygotować jakieś słodkie zwieńczenie kolacji dla dwojga. Ponieważ każda sernikowa babeczka jest deserem sama w sobie, możemy przygotować dowolną ilość porcji, nie martwiąc się o to, że zostaniemy z górą ciastek nie do przejedzenia.

 

Składniki na 9 sztuk:

1 płat gotowego ciasta francuskiego

250 g serka śmietankowego

100 g śmietany 30%

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżki cukru pudru

 

Do dekoracji:

200 g mieszanki mrożonych owoców leśnych

2 łyżeczki nasion chia

1 łyżka miodu

Opcjonalnie kilka kropli wody

 

26 grudnia 2020

MINI SERNICZKI NA SPODZIE Z CIASTA FRANCUSKIEGO

ragout z zieloną soczewicą i makaronem wieloziarnistym
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A