2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przekładamy do rondelka o nieprzywierającym dnie i wsypujemy przyprawy korzenne i cukier. Delikatnie mieszając, smażymy, aż powstanie złoto- brązowy karmel. Doprawiamy odrobiną soli i zdejmujemy z ognia. Wlewamy śmietankę i jeszcze raz stawiamy na palnik, aby nadmiar płynu odparował a sos nabrał gęstej konsystencji. Zostawiamy do wystygnięcia.
Z ciasta francuskiego wycinamy krążki o średnicy nieco większej niż foremki na babeczki. Wyściełamy nim szczelnie dno i boki foremek. Przekładamy karmelowo- jabłkowy farsz i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku w temperaturze 180oC, aż boki ciasta się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika ciastka odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem śmietankowy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i mieszamy trzepaczką ze śmietanką i serkiem. Kiedy masa jest dobrze wymieszana, odstawiamy ją do lodówki na minimum godzinę. Chodzi o to, aby, po rozpuszczaniu czekolady w gorącej parze wodnej, obniżyć temperaturę masy, zanim przejdziemy do jej ubijania na puszysty krem. Po schłodzeniu kremu, ubijamy go trzepaczką lub za pomocą robota kuchennego. Nakładamy po łyżce na schłodzone tartaletki i oprószamy odrobiną cynamonu.
Lato się skończyło, zatem najwyższa pora należycie przywitać się z darami jesieni. A jak lepiej przywitać jesień, niż na słodko? Wrzesień i październik to dla mnie przede wszystkim czas jabłek, gruszek i śliwek. Za tymi ostatnimi nie przepadam, gruszki lubię głównie na surowo, kruche i soczyste, natomiast jabłka…jabłka uwielbiam, ale od jakiegoś czasu, ze względu na alergię nie mogę ich jeść bez obróbki termicznej. To dla mnie niepowetowana strata, dlatego zwłaszcza w okresie pierwszych jesiennych chłodów staram się wykorzystywać je w takiej formie, w jakiej mogę i w jakiej, ustalmy to, sprawdzają się znakomicie. Uprażone z solidną szczyptą przypraw korzennych i zmieszane z karmelem po prostu nie mogą nie smakować. A że w mojej kuchni zawsze wszystko ma być szybko, to zamiast tradycyjnego spodu z kruchego ciasta sięgam po gotowe ciasto francuskie, ale ten sposób na jabłka sprawdzi się doskonale w obu wydaniach.
Składniki na 12 sztuk:
Gotowe ciasto francuskie
3 duże jabłka lub 4 średnie
Sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 czubate łyżki cukru
Szczypta soli
100 ml śmietanki 30%
Krem do dekoracji:
100ml śmietanki 30%
100g białej czekolady
100g serka śmietankowego