2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Wieczorem do dużej szklanki lub słoika wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane, sól i kakao. Suche składniki mieszamy, a następnie dodajemy syrop klonowy, masło migdałowe i mleko roślinne. Wszystko mieszamy, aż składniki się połączą. Zostawiamy na całą noc w lodówce, aż płatki wchłoną płyn i zwiększą objętość. Oczywiście owsiankę taką możecie przygotować również w ciągu dnia, na przykład na drugie śniadanie, ważne by płatki owsiane miały przynajmniej 2 godziny na wchłonięcie płynu. Dzięki temu uzyskają konsystencję puddingu.

Tuż przed podaniem na suchej patelni prażymy migdały i drobno je siekamy. Aby rozluźnić owsiankę dodajemy nieco jogurtu, a z wierzchu posypujemy ją mieszanką posiekanych migdałów i czekolady.

 

Kto mnie zna, ten wie, że nie jestem wielką fanką owsianek. Są zdrowe i pożywne, owszem, ale ja zdecydowanie należę do tych, którzy wolą gdy coś chrupie w zębach w trakcie jedzenia. Dlatego częściej sięgam na śniadanie po muesli lub granolę. Ale muszę przyznać, że nawet taki sceptyk jak ja dał się przekonać, dzięki połączeniu smaków, które przypominają deserek Monte lub Nutellę. To niemal jak jedzenie deseru na śniadanie. Dodatkowym atutem jest fakt, że ideą owsianki nocnej jest to, że przygotowuje się ją poprzedniego wieczoru, a następnego dnia rano jest jak ulał, gotowa do jedzenia. Wystarczy wyjąć przygotowaną porcję z lodówki, dodać kilka ulubionych dodatków, dla dekoracji lub właśnie tego chrupania i śniadanie zrobione.

 

Składniki:

1/2  szklanki tradycyjnych płatków owsianych

1/2 szklanki mleka migdałowego lub owsianego

1 łyżeczka kakao w proszku

2 łyżeczki masła migdałowego

1 łyżeczka syropu klonowego

1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego

Szczypta soli

 

Do podania:

2 łyżeczki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka posiekanej drobno czekolady

Garść uprażonych migdałów

 

07 marca 2021

NOCNA OWSIANKA MIGDAŁOWO- CZEKOLADOWA

zapiekanka ziemniaczana
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A