2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól i proszek do pieczenia, wbijamy całe jajko i mieszamy. Po łyżce dodajemy jogurt naturalny, ucierając masę tak, by pozbyć się grudek z mąki, a także dolewamy ekstrakt waniliowy. Na patelni roztapiamy masło i cienką strużką dolewamy do masy, cały czas mieszając. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, możemy dolać odrobinę gazowanej wody, ale zachowajmy ostrożność- dodanie owoców zazwyczaj rozluźnia nieco konsystencję ciasta. Na koniec wsypujemy umyte i osuszone borówki. Delikatnie mieszamy, tak aby nie rozgnieść owoców, ale rozłożyć je równomiernie w masie. Patelnię, na której topiliśmy masło, rozgrzewamy do średniej temperatury i po łyżce nalewamy placuszki na natłuszczoną powierzchnię. Jeżeli smażymy na nieprzywierającej powierzchni, nie powinno być potrzeby dodawania tłuszczu w trakcie smażenia- masło zawarte już w cieście powinno wystarczyć. Starajmy się, aby w każdej porcji znalazło się kilka borówek. Patelnię przykrywamy pokrywką, dzięki czemu placuszki jednocześnie się smażą i gotują na parze, co zapewnia im ekstra puszystość. Po około dwóch minutach przekładamy je na drugą stronę i smażymy na złoto.

W tym czasie do rondelka wkładamy pozostałe borówki, cukier puder i sok z cytryny. Całość podgrzewamy, aby owoce puściły sok. Jeżeli jest go zbyt mało i borówki zaczynają przywierać do dna, koniecznie wlejcie kilka łyżek wody . I nie martwcie się, że konfitura będzie zbyt rzadka- woda szybko wyparuje, zostawiając w rondelku słodki, skarmelizowany sok z pękających pod wpływem temperatury borówek.

Placuszki jemy z borówkową konfiturą, a jeśli owoce nie są wystarczająco słodkie- skropcie danie odrobiną miodu lub syropu klonowego.

 

Na zakończenie lata mam dla Was jeszcze jeden pomysł na śniadanie z wykorzystaniem sezonowych owoców. Słodkie, puszyste placuszki, zwane „pankejkami” od amerykańskich „pancakes”, to idealny sposób na leniwy, niedzielny poranek. Można je oczywiście jeść w wersji podstawowej,  z ulubionym słodkim syropem lub cukrem pudrem, ale ja dzisiaj proponuję Wam wykorzystać dostępne jeszcze nadal borówki amerykańskie, które nie tylko dorzucam do ciasta, ale również przerabiam na ekspresową konfiturę, która służy za słodki dodatek do placuszków. Tak przygotowana przekąska znakomicie sprawdzi się również jako drugie śniadanie do zabrania do pracy lub na wycieczkę. Przesmażone owoce warto wtedy spakować w osobny pojemnik, żeby pankejki nie rozmiękły od nadmiaru płynu.

 

Składniki:

6 łyżek mąki pszennej

1 jajko

1 opakowanie (ok 150ml) jogurtu naturalnego

100g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Szczypta soli

Ok 150g borówek

Opcjonalnie kilka łyżek wody gazowanej

 

 Do podania:

100-150g borówek

1 łyżka cukru pudru

Sok z połowy cytryny

 

05 września 2021

PANKEJKI Z BORÓWKAMI

glazurowany bakłażan
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A