2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Tak jak wspominałam, najważniejsze w przygotowaniu placuszków z cukinii, to odpowiednie przygotowanie samej cukinii. Należy ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na sitku na 20 minut, żeby puściła wodę. Możemy ten proces przyspieszyć ugniatając cukinię, lub ściskając ją palcami. W ten sposób wyciśniemy z niej maksimum płynu w krótszym czasie. Po odsączeniu cukinię przekładamy do dużej miski, dodajemy jajko i mąkę. Ja stosuję mieszankę 2 rodzajów mąki, z których każda pełni nieco inne zadanie- pszenna wiąże pozostały w warzywach płyn i zagęszcza ciasto, a kukurydziana nadaje mu większej chrupkości w trakcie smażenia. Możecie zastosować tylko jeden rodzaj- wtedy należy wsypać ok 3-4 łyżek. Do miski dodaję następnie posiekane świeże zioła, drobno poszatkowaną cebulę i czosnek oraz rozdrobnioną fetę. Doprawiam pieprzem, ale soli już nie dokładam- feta jest wystarczająco słona. Wszystkie składniki mieszamy, po czym niewielkie porcje masy smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Placuszki należy zrumienić z obu stron- im cieńsza warstwa ciasta, tym mniej czasu potrzebuje na usmażenie. Zazwyczaj jest to ok 2-3 minut z każdej strony.
W międzyczasie przygotowujemy prosty sos jogurtowy: w miseczce mieszamy jogurt grecki, oliwę z oliwek, sok z cytryny i świeże posiekane zioła. Opcjonalnie możemy zetrzeć ząbek czosnku- ja go już nie dodaję, ale nie ma przeciwwskazań. Placuszki podajemy gorące, z odrobiną schłodzonego jogurtu i paroma listkami ziół. Możemy je też przechować w lodówce i zjeść na zimno jako przekąskę następnego dnia.
Placki to klasyk w każdej kuchni. Większość z nas myśląc „placki”, myśli o tych ziemniaczanych. W wersji „ubogiej”- ze śmietaną, z cukrem, lub bez dodatków, albo „na bogato”- z gulaszem mięsnym, sosem grzybowym lub paprykowym. A przecież placki można robić też z innych warzyw. Doskonałą alternatywą dla polskiej „pyry” jest marchewka, dynia czy kalafior. Moim osobistym faworytem w tej konkurencji jest natomiast cukinia. Placki w tej wersji wychodzą niezwykle lekkie i delikatne, ale z dodatkiem odpowiednich składników tworzą danie pełne smaku. Cukinia sama w sobie ma bardzo delikatny smak, dlatego warto dodać do niej coś bardziej wyrazistego- na przykład słoną i konkretną fetę, na talerzu na pewno nie może też zabraknąć jogurtu i świeżych ziół- najlepiej koperku lub mięty. Ważne jest też, aby pamiętać, że cukinię trzeba koniecznie odcisnąć z nadmiaru wody. W przeciwnym razie masa wyjdzie zbyt rzadka i bez smaku.
Składniki:
1 duża cukinia lub 2 średniej wielkości
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
150g sera typu feta
Świeże zioła (koperek, mięta)
Sól i pieprz do smaku
Olej roślinny do smażenia
1 opakowanie (200g) jogurtu greckiego
Sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
Świeże zioła (koperek, mięta)