2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Zaczynamy od namoczenia soczewicy. Minimum 2 godziny, ale im dłużej tym lepiej- nawet całą noc. Wodę po namoczeniu należy wylać, a soczewicę przepłukać i odsączyć na sitku. Warzywa kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Na głębokiej patelni lub w garnku z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy oliwę, następnie podsmażamy na niej cebulę, aż się zeszkli. Kolejno dorzucamy pozostałe warzywa, co jaki czas mieszając. Gdy warzywa delikatnie się zrumienią, wlewamy passatę pomidorową, wsypujemy odsączoną soczewicę i dolewamy wodę. Na tym etapie sos jest dość rzadki, ale należy pamiętać, że soczewica, w miarę gotowanie, wchłonie sporo wody. Doprawiamy przyprawami i ziołami i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. W tym czasie w osolonym wrzątku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron mieszamy z sosem, posypujemy świeżymi ziołami i startym parmezanem.
Istnieją takie dania, które lubią wszyscy bez wyjątku. Makaron z sosem pomidorowym niewątpliwie należy do tej grupy- nie znam nikogo, kto pogardziłby takim obiadem. Odkąd nie jemy mięsa, klasyczny sos boloński wypadł z naszego menu, natomiast ragout, z racji tego że w swojej podstawowej wersji zawiera sporo warzyw- zaczął się cieszyć zdecydowanie większym powodzeniem. Aby uzupełnić niezbędne białko, mięso zamieniamy na soczewicę, a reszta pozostaje bez zmian- nadal jest pysznie i pożywnie.
Składniki (porcja dla 4-6 osób):
1 szklanka suchej zielonej soczewicy
1 duża cebula (lub 2 średniej wielkości)
3-4 ząbki czosnku
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
1 średnia papryka
700ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów
Garść listków świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej
Garść listków świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
Sól, pieprz do smaku
Ok 500ml wody do namoczenia soczewicy + ok 700ml do sosu
Łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Makaron wieloziarnisty typu spaghetti (ok 120-150 g na osobę)