2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Szalotkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie. Następnie dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a gdy uwolni swój aromat- wsypujemy suche ziarna ryżu. Smażymy przez chwilę mieszając, tak, aby każde ziarenko pokryło się tłuszczem, a po chwili wlewamy na rozgrzaną patelnię wino. Powinno ono całkowicie wyparować w ciągu kilku minut, pozostawiając wyczuwalny aromat. Na tym etapie możemy zacząć dolewać bulion warzywny. Dodajemy go małymi porcjami, cały czas mieszając, tak aby ryż równomiernie wchłaniał płyn. Cały proces zajmuje około 25- 30 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu dorzucamy na patelnię pokrojony w kostkę seler naciowy. Gdybyśmy dodali go na samym początku- zupełnie by się rozgotował do czasu, aż ryż zmięknie, a zależy nam na zachowaniu jego chrupkości. Na kilka minut przez zakończeniem gotowania, gdy ryż jest jeszcze lekko twardawy, ale wchłonął już większość bulionu, dodajemy rozdrobnioną gorgonzolę. Nie tylko nada smak potrawie, ale również zapewni jej idealnie kremową konsystencję. Doprawiamy wedle uznania, pamiętając, że gorgonzola jest już sama w sobie dość słona.
Tuż przed zdjęciem z palnika na patelnię dorzucamy pokrojone drobno orzechy włoskie i poszatkowaną natkę (liście) selera i jeszcze raz wszystko starannie mieszamy. Risotto podajemy gorące, posypane startym parmezanem i udekorowane odrobiną zieleniny i orzechów włoskich.
Seler naciowy to jedno z tych warzyw, które albo się kocha, albo nienawidzi. Znam osoby, które nie tykają go pod żadną postacią, choć do niejadków bynajmniej nie należą. Ja osobiście go uwielbiam i bardzo często stosuję. Cenię go za świeży smak i aromat oraz różnorodność zastosowań- w mojej kuchni sprawdza się jako jeden z bazowych składników sosów, często dodaję go do warzywnych wywarów i bulionów, lub jem na surowo jako dodatek do humusu, jogurtu lub past warzywnych. Warto wiedzieć, że seler jest bogatym źródłem witaminy C i B oraz kwasu foliowego i potasu, a dzięki wyjątkowo niskiej kaloryczności- często jest polecany przez dietetyków dla osób z nadwagą do zastosowania np. jako składnik koktajli. Dzisiaj mam dla Was przepis, który wykorzystuje klasyczne wręcz połączenie selera naciowego i sera gorgonzola. Świeżość i chrupkość selera idealnie współgra z ostrym, słonym serem o miękkiej konsystencji i stanowi idealne dopełnienie dla kremowego risotto.
Składniki na 4 porcję:
400g ryżu do risotto typu arborio
6 łodyg selera naciowego
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy do smażenia
1 kieliszek białego wytrawnego wina
2 litry bulionu warzywnego
200g sera gorgonzola
100g sera parmezan
Garść orzechów włoskich
Natka selera do posypania gotowego dania
Sól i pieprz do smaku