2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Zaczynamy od namoczenia soczewicy i fasoli. Możemy to zrobić dzień wcześniej, lub minimum 2 godziny przed rozpoczęciem gotowania. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, a pora w talarki. W garnku rozgrzewamy olej i rumienimy na nim cebulę, po chwili dodajemy posiekany czosnek a następnie włoszczyznę. Podsmażoną mieszankę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz sól. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i pod przykrywką gotujemy około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie do wywaru dorzucamy namoczoną soczewicę, fasolkę i pęczak. Gotujemy przez kolejne 10 minut, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki. Gotujemy przez kolejne 10 minut, a gdy ziemniaki zmiękną, wlewamy rozdrobnione pomidory i doprawiamy suszonymi przyprawami. Jeszcze chwilę gotujemy, aż wszystkie smaki się połączą, a zupa zgęstnieje. Warzywa powinny być miękkie, ale pęczak powinien stawiać lekki opór zębom. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy gorącą, samą lub w towarzystwie razowego chleba lub czosnkowych grzanek.
Ta zupa to prawdziwy „comfort food”. Jest sycąca, rozgrzewająca, idealna na chłodne jesienne wieczory. Ponieważ jest gęsta i bardzo bogata w białko, z powodzeniem może posłużyć za pełny posiłek a nie tylko „pierwsze danie”. A dzięki temu, że wszystkie warzywa, z których gotujemy wywar, zostają w zupie- nic się nie marnuje.
Składniki:
3 litry wody
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
1/2 bulwy selera
1/2 łodygi pora
4-5 ziemniaków średniej wielkości
3-4 ziarna ziela angielskiego
5-6 ziaren pieprzu
2 liście laurowe
2 łyżeczki soli
1 puszka (ok 200g- 250g) pomidorów
Po 1 łyżeczce suszonego lubczyku, majeranku, papryki słodkiej i ostrej
1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
1/2 szklanki suchej drobnej fasolki
1/2 szklanki pęczaku
1 łyżka oleju roślinnego
Sól, pieprz do smaku