2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Zaczynamy od namoczenia soczewicy i fasoli. Możemy to zrobić dzień wcześniej, lub minimum 2 godziny przed rozpoczęciem gotowania. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, a pora w talarki. W garnku rozgrzewamy olej i rumienimy na nim cebulę, po chwili dodajemy posiekany czosnek a następnie włoszczyznę. Podsmażoną mieszankę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz sól. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i pod przykrywką gotujemy około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie do wywaru dorzucamy namoczoną soczewicę, fasolkę i pęczak. Gotujemy przez kolejne 10 minut, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki. Gotujemy przez kolejne 10 minut, a gdy ziemniaki zmiękną, wlewamy rozdrobnione pomidory i doprawiamy suszonymi przyprawami. Jeszcze chwilę gotujemy, aż wszystkie smaki się połączą, a zupa zgęstnieje. Warzywa powinny być miękkie, ale pęczak powinien stawiać lekki opór zębom. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy gorącą, samą lub w towarzystwie razowego chleba lub czosnkowych grzanek.

 

Ta zupa to prawdziwy „comfort food”. Jest sycąca, rozgrzewająca, idealna na chłodne jesienne wieczory. Ponieważ jest gęsta i bardzo bogata w białko, z powodzeniem może posłużyć za pełny posiłek a nie tylko „pierwsze danie”. A dzięki temu, że wszystkie warzywa, z których gotujemy wywar, zostają w zupie- nic się nie marnuje.

 

Składniki:

3 litry wody

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

4 marchewki

2 pietruszki (korzeń)

1/2  bulwy selera

1/2 łodygi pora

4-5 ziemniaków średniej wielkości

3-4 ziarna ziela angielskiego

5-6 ziaren pieprzu

2 liście laurowe

2 łyżeczki soli

1 puszka (ok 200g- 250g) pomidorów

Po 1 łyżeczce suszonego lubczyku, majeranku, papryki słodkiej i ostrej

1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy

1/2 szklanki suchej drobnej fasolki

1/2 szklanki pęczaku

1 łyżka oleju roślinnego

Sól, pieprz do smaku

 

21 maja 2020

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA WARZYWNA Z SOCZEWICĄ, PĘCZAKIEM I FASOLĄ

zapiekanka ziemniaczana
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A