2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Tradycyjnie zaczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Po odcedzeniu płuczemy makaron zimną wodą, żeby się nie posklejał i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Warto zachować odrobinę wody z gotowania- przyda się do wymieszania makaronu z pesto. Brokuły dzielimy na różyczki. Najlepiej ugotować je na parze nad gotującym się makaronem, o ile oczywiście dysponujemy garnkiem z otworami do parowania. Brokuły potrzebują ok 7 minut, żeby zmięknąć, ale się nie rozgotować, więc w zależności od czasu potrzebnego na ugotowanie makaronu (sprawdźcie na opakowaniu!) – należy je gotować tyle samo czasu lub nieco krócej, niż makaron. Po ugotowaniu brokuły również należy przelać zimną wodą- dzięki temu zachowają żywy zielony kolor.

Gdy makaron jest już wystudzony, mieszamy go z pesto i wodą, która została po gotowaniu. Dzięki niej sos stanie się nieco rzadszy, dzięki czemu łatwiej pokryje makaron. W dużej misce łączymy wszystkie składniki, warzywa oczywiście wcześniej kroimy. Jeżeli chcecie, możecie dolać jeszcze niewielki chlust oliwy z oliwek, która pomoże połączyć wszystkie smaki, ale ja mam wystarczająco dużo oliwy w samym pesto, więc omijam ten krok. Ostatnim składnikiem jest odrobina pokruszonej fety- nie jest ona obligatoryjna, bo pesto i suszone pomidory zapewniają już dostatecznie intensywną mieszankę smaków, ale ja lubię jej dodatek.

Sałatkę można jeść od razu lub przechować w pojemniku i wykorzystać na przykład jako lunch do pracy.

 

Kolejna odsłona sałatki z makaronem. To chyba moja ulubiona opcja- takie danie jest lekkie i zdrowe, ale jednocześnie sycące. Świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, prosta kolacja, czy przekąska na imprezę. Zamiast tradycyjnego dressingu, wykorzystujemy pesto, które wzbogaca potrawę o wspaniały, ziołowy aromat. Możecie wykorzystać gotowe, kupne pesto dobrej jakości, lub stworzyć je samemu od podstaw. Reszta składników to już pełna dowolność. W roli głównej u mnie dzisiaj występują brokuły, ale spokojnie możecie je zastąpić zielonymi szparagami lub zgrillowaną cukinią.

 

Składniki:

200 g suchego makaronu typu penne

Mieszanka dowolnych sałat (u mnie liście szpinaku i rukola)

1/2 brokuła

Garść pomidorków koktajlowych

5-6 pomidorów suszonych

1 czerwona cebula

2 łyżki zielonego pesto

100g sera feta (opcjonalnie)

2-3 łyżki wody z gotowania makaronu

 

06 września 2020

SAŁATKA MAKARONOWA Z BROKUŁAMI I ZIELONYM PESTO

glazurowany bakłażan
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A