2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Ser halloumi kroimy na plastry o grubości ok 1- 1,5 cm. Podsmażamy bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej lub podpiekamy na grillu, aż skórka po obu stronach nabierze głębokiego, złoto – brązowego koloru. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidory i ogórka siekamy w dość sporą kostkę, cebule kroimy w cienkie plasterki, które następnie rozdzielamy palcami. Warzywa rozkładamy na półmisku. Ser po zdjęciu z ognia odstawiamy na minutę, żeby trochę ostygł zanim położymy go na sałacie. Możemy też za pomocą ręcznika papierowego odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Wszystkie składniki dressingu mieszamy w małych słoiczku i polewamy gotową sałatkę.
W moim osobistym zestawieniu produktów na grilla, ser halloumi zajmuje bezsprzecznie pierwsze miejsce. Dzięki swojej zwartej konsystencji i wysokiej temperaturze topnienia idealnie nadaje się do obróbki termicznej. Niezależnie od tego, czy podpiekamy go na grillu, pieczemy w piekarniku, czy smażymy na patelni, zachowuje swój kształt i pokrywa się przepyszną, chrupiącą skórką. Może być przekąską samą w sobie, składnikiem szaszłyków lub, jak w przypadku tego przepisu, dodatkiem, a właściwie gwiazdą sałatki. Dodatkowo, kojarzy mi się z wakacjami na Cyprze (skąd oryginalnie halloumi pochodzi), co zawsze przywołuje miłe wspomnienia, niezależnie od pogody za oknem.
Składniki:
1 opakowanie (200- 250g) sera halloumi
Mieszanka dowolnych sałat
2 dojrzałe pomidory
Pół świeżego ogórka
1 mała czerwona cebula
Dressing:
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki konfitury z żurawiny
Sok z połowy cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek