2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Ser halloumi kroimy na plastry o grubości ok 1- 1,5 cm. Podsmażamy bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej lub podpiekamy na grillu, aż skórka po obu stronach nabierze głębokiego, złoto – brązowego koloru. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidory i ogórka siekamy w dość sporą kostkę, cebule kroimy w cienkie plasterki, które następnie rozdzielamy palcami. Warzywa rozkładamy na półmisku. Ser po zdjęciu z ognia odstawiamy na minutę, żeby trochę ostygł zanim położymy go na sałacie. Możemy też za pomocą ręcznika papierowego odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Wszystkie składniki dressingu mieszamy w małych słoiczku i polewamy gotową sałatkę.

 

W moim osobistym zestawieniu produktów na grilla, ser halloumi zajmuje bezsprzecznie pierwsze miejsce. Dzięki swojej zwartej konsystencji i wysokiej temperaturze topnienia idealnie nadaje się do obróbki termicznej. Niezależnie od tego, czy podpiekamy go na grillu, pieczemy w piekarniku, czy smażymy na patelni, zachowuje swój kształt i pokrywa się przepyszną, chrupiącą skórką. Może być przekąską samą w sobie, składnikiem szaszłyków lub, jak w przypadku tego przepisu, dodatkiem, a właściwie gwiazdą sałatki. Dodatkowo, kojarzy mi się z wakacjami na Cyprze (skąd oryginalnie halloumi pochodzi), co zawsze przywołuje miłe wspomnienia, niezależnie od pogody za oknem.

 

Składniki:

1 opakowanie (200- 250g) sera halloumi

Mieszanka dowolnych sałat

2 dojrzałe pomidory

Pół świeżego ogórka

1 mała czerwona cebula

 

Dressing:

1 łyżeczka musztardy

2 łyżeczki konfitury z żurawiny

Sok z połowy cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

 

08 maja 2020

SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM HALLOUMI

glazurowany bakłażan
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A