2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie. Gruszkę dokładnie myjemy i bez obierania ze skórki dzielimy na połówki i kroimy na cienkie plastry. Możemy ją delikatnie pokropić sokiem wyciśniętym z cytryny, wtedy miąższ nie zbrązowieje. Na talerzach układamy porwane na mniejsze kawałki liście sałat oraz radicchio. Gorgonzolę kroimy w kostkę, a uprażone orzechy kruszymy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki układamy na sałatach i skrapiamy oliwą z oliwek. W małej miseczce lub słoiczku mieszamy miód z octem balsamicznym i, gdy uzyskają jednolitą konsystencję, skrapiamy mieszanką gotową sałatkę. Możemy ją podać z francuską bagietką i kieliszkiem białego wina. I voila! Kolacja dla dwojga gotowa.

 

Nie jestem wielką fanką Walentynek, bo stoję na stanowisku, że miłość można i należy okazywać każdego dnia, a nie tylko od święta. Ale 14 lutego to dzień dobry jak każdy, aby sprawić drugiej osobie radość i pokazać, że nam na niej zależy. Ja najlepiej wyrażam swoją miłość do Męża poprzez karmienie go, dlatego i z okazji święta zakochanych postanowiłam przygotować dla niego danie,  o którym wiem, że sprawi mu przyjemność, ze względu na składniki, jakie zawiera. Przepis na sałatkę z gruszką i gorgonzolą bazuje na klasycznym połączeniu słodkiego, twardego owocu z  kremowym i ostrym serem, które świetnie do siebie pasują i się uzupełniają. Trudno tutaj cokolwiek zepsuć, a więc zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu i uraczenia Waszej drugiej połówki efektami Waszej pracy. W końcu powiedzenie „przez żołądek do serca” nie wzięło się znikąd! ;)

 

Składniki na 2 porcje:

Mieszanka dowolnych sałat (u mnie sałata lodowa i rukola)

Liście z 1 małej główki czerwonej cykorii (radicchio)

1 twarda zielona gruszka

200g sera typu gorgonzola

Garść orzechów włoskich

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka miodu

Opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny

 

13 lutego 2021

SAŁATKA Z GRUSZKĄ I SEREM GORGONZOLA

sałatka z grillowaną cukinią i suszonymi pomidorami
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A