2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie. Gruszkę dokładnie myjemy i bez obierania ze skórki dzielimy na połówki i kroimy na cienkie plastry. Możemy ją delikatnie pokropić sokiem wyciśniętym z cytryny, wtedy miąższ nie zbrązowieje. Na talerzach układamy porwane na mniejsze kawałki liście sałat oraz radicchio. Gorgonzolę kroimy w kostkę, a uprażone orzechy kruszymy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki układamy na sałatach i skrapiamy oliwą z oliwek. W małej miseczce lub słoiczku mieszamy miód z octem balsamicznym i, gdy uzyskają jednolitą konsystencję, skrapiamy mieszanką gotową sałatkę. Możemy ją podać z francuską bagietką i kieliszkiem białego wina. I voila! Kolacja dla dwojga gotowa.
Nie jestem wielką fanką Walentynek, bo stoję na stanowisku, że miłość można i należy okazywać każdego dnia, a nie tylko od święta. Ale 14 lutego to dzień dobry jak każdy, aby sprawić drugiej osobie radość i pokazać, że nam na niej zależy. Ja najlepiej wyrażam swoją miłość do Męża poprzez karmienie go, dlatego i z okazji święta zakochanych postanowiłam przygotować dla niego danie, o którym wiem, że sprawi mu przyjemność, ze względu na składniki, jakie zawiera. Przepis na sałatkę z gruszką i gorgonzolą bazuje na klasycznym połączeniu słodkiego, twardego owocu z kremowym i ostrym serem, które świetnie do siebie pasują i się uzupełniają. Trudno tutaj cokolwiek zepsuć, a więc zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu i uraczenia Waszej drugiej połówki efektami Waszej pracy. W końcu powiedzenie „przez żołądek do serca” nie wzięło się znikąd! ;)
Składniki na 2 porcje:
Mieszanka dowolnych sałat (u mnie sałata lodowa i rukola)
Liście z 1 małej główki czerwonej cykorii (radicchio)
1 twarda zielona gruszka
200g sera typu gorgonzola
Garść orzechów włoskich
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
Opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny