2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Zaczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pamiętajmy, żeby był al dente, czyli lekko twardawy. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą. W misce mieszamy wszystkie warzywa. Dorzucamy schłodzone kokardki i delikatnie mieszamy. Wykładamy na talerz i dekorujemy awokado pokrojonym w plastry. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i płatkami suszonego chili. Całość skrapiamy oliwą z oliwek dobrej jakości i możemy zajadać. Proste, prawda?
Są czasami takie dni, że nie mam zupełnie głowy do gotowania. Bywa, że jestem zbyt zajęta sprawami codziennymi, a czasami zwyczajnie nie chce mi się wymyślać przepisów, robić zakupów i spędzać w kuchni kilku godzin. W takich chwilach lubię stosować przepisy na posiłki, które, po pierwsze: nie wymagają długiego czasu przygotowań, po drugie: można przygotować z wyprzedzeniem. Sałatki świetnie się w tym przypadku sprawdzają- wszystkie składniki mogę przygotować rano i zostawić w lodówce, a tuż przed jedzeniem po prostu skropić dressingiem i wymieszać. Sałatka, którą dzisiaj Wam proponuję, jest tak prosta, że zrobi ją nawet dziecko, i tak kolorowa, że nada się nawet na kinderbal.
Składniki:
Mieszanka dowolnych liści sałat
2 średniej wielkości pomidory
1 mała czerwona cebula
2 łodygi selera naciowego
1/2 długiego ogórka
1 dojrzałe awokado
150g suchego kolorowego makaronu (u mnie farfalle czyli kokardki)
Sok z 1 cytryny
Chili w płatkach
Sól
Oliwa z oliwek