2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Zaczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pamiętajmy, żeby był al dente, czyli lekko twardawy. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą. W misce mieszamy wszystkie warzywa. Dorzucamy schłodzone kokardki i delikatnie mieszamy. Wykładamy na talerz i dekorujemy awokado pokrojonym w plastry. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i płatkami suszonego chili. Całość skrapiamy oliwą z oliwek dobrej jakości i możemy zajadać. Proste, prawda?

 

Są czasami takie dni, że nie mam zupełnie głowy do gotowania. Bywa, że jestem zbyt zajęta sprawami codziennymi, a czasami zwyczajnie nie chce mi się wymyślać przepisów, robić zakupów i spędzać w kuchni kilku godzin. W takich chwilach lubię stosować przepisy na posiłki, które, po pierwsze: nie wymagają długiego czasu przygotowań, po drugie: można przygotować z wyprzedzeniem. Sałatki świetnie się w tym przypadku sprawdzają- wszystkie składniki mogę przygotować rano i zostawić w lodówce, a tuż przed jedzeniem po prostu skropić dressingiem i wymieszać. Sałatka, którą dzisiaj Wam proponuję, jest tak prosta, że zrobi ją nawet dziecko, i tak kolorowa, że nada się nawet na kinderbal.

 

Składniki:

Mieszanka dowolnych liści sałat

2 średniej wielkości pomidory

1 mała czerwona cebula

2 łodygi selera naciowego

1/2 długiego ogórka

1 dojrzałe awokado

150g suchego kolorowego makaronu (u mnie farfalle czyli kokardki)

Sok z 1 cytryny

Chili w płatkach

Sól

Oliwa z oliwek

 

28 sierpnia 2020

SAŁATKA Z MAKARONEM I AWOKADO

zapiekanka ziemniaczana
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A