2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Batata obieramy ze skóry i kroimy w kostkę o wymiarach ok. 2x2 cm. Obtaczamy go w jednej łyżce oliwy i suszonych przyprawach oraz soli i pieprzu. Przekładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez ok. 40 minut. Gdy ziemniak jest już upieczony, przekładamy go na talerze z porwanymi listkami sałaty. Pomidory i ogórek kroimy w kostkę, cebulę w cienkie piórka lub plastry. Wszystkie warzywa skrapiamy pozostałą oliwą, gęstym octem balsamicznym (balsamico) oraz sokiem z cytryny. Na wierzchu rozkruszamy fetę oraz posypujemy wszystko owocami granatu.
Nikogo pewnie nie zaskoczę stwierdzeniem, że bardzo lubię wszelkiej maści sałatki. Ale prawdą jest, że trudno jest się nimi niekiedy najeść na wiele godzin. Czasami, aby posiłek był bardziej pożywny, potrzebny jest jakiś „wypełniacz”. Może to być kasza bulgur, komosa ryżowa lub kuskus; świetnie sprawdzi się pieczona ciecierzyca, fasola, czy soczewica; w zależności od rodzaju sałatki najlepszym wyborem może okazać się razowy makaron lub dziki ryż. W dzisiejszym przepisie proponuję Wam zaś wykorzystanie…ziemniaka. Ale nie takiego zwykłego, białego, a pochodzącego z Ameryki Południowej słodkiego ziemniaka, czyli batata. Bataty są dużo zdrowszą wersją popularnej u nas „pyry”, gdyż zawierają dużo więcej mikroelementów, takich jak wapń, potas i magnez, a także witamin z grupy B i kwasu foliowego. Są one też źródłem beta- karotenu, który zbawiennie działa naszą skórę i wzrok. Co więcej, spożywanie batatów zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, dlatego warto je włączyć do codziennej diety i rozważyć zastąpienie nimi białych ziemniaków. W obróbce bardzo przypominają swojego mniejszego kuzyna: można je gotować, piec, świetnie sprawdzą się w puree i w zapiekankach. Co je wyróżnia, to słodki smak, który czyni z nich idealny składnik curry, lub zupy- krem, a nawet – ciasta.
Składniki na 2 porcje:
1 batat
2 pomidory
1 świeży ogórek
Mieszanka dowolnych sałat
1 granat
1 czerwona cebula
100g sera typu feta
Sok z 1 cytryny
2 łyżki balsamico
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól i pieprz do smaku