2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Piekarnik nagrzewamy do 200oC. Papryki rozkrawamy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki, ząbki czosnku obieramy ze skórki i zostawiamy w całości. Na blasze do pieczenia mieszamy warzywa z 2 łyżkami oliwy, solą, pieprzem i rozdrobnioną papryczką chili. Pieczemy przez 40 minut, aż na papryce pojawią się wyraźnie zrumienione kawałki. Przez ten czas nerkowce namaczamy w szklance wody. Upieczoną paprykę wraz z dodatkami przerzucamy do kielicha blendera, dodajemy namoczone orzechy, płatki drożdżowe, resztę oliwy i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Doprawiamy do smaku i blendujemy, aż sos uzyska gładką konsystencję i równomierny pomarańczowy kolor. Doprawiamy do smaku. Jeżeli konsystencja jest za gęsta, możemy ją rozrzedzić odrobiną wody z namaczania nerkowców.

Taki sos świetnie nadaje się do makaronu lub jako pasta na kanapki. W szczelnie zamkniętym szklanym słoiku może stać w lodówce przez tydzień i nadal smakować wybornie.

 

W moim domu dwie potrawy cieszą się niezmiennie wielkim powodzeniem: makarony z sosami w każdej ilości oraz wszelkiej maści smarowidła do chleba. Wegański sos z pieczonej papryki doskonale sprawdza się w obu rolach. Jest aromatyczny, delikatny w smaku, doskonale się przechowuje i ma piękny, radosny kolor. Może stanowić bazę do sosu warzywnego zamiast klasycznej pomidorowej passaty, odegrać rolę zupy krem, albo być dipem do warzyw i przekąsek na imprezie.

 

Składniki:

3 czerwone papryki

2 średnie cebule

3-4 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

1/2 szklanki orzechów nerkowca

1-2 papryczki chili

Sok z połowy cytryny

2 łyżki płatków drożdżowych

Sól i pieprz do smaku

 

09 maja 2021

SOS Z PIECZONEJ PAPRYKI

zapiekanka ziemniaczana
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A