2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Na dużą, rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, a następnie wsypujemy przyprawy. Gdy zaczną wydzielać silny aromat- zalewamy wszystko rozdrobnionymi pomidorami wraz z sokiem. Chwilę podsmażamy, aż sos lekko zgęstnieje, wrzucamy liście szpinaku, delikatnie mieszamy go z pomidorami, po czym łyżką robimy w masie małe zagłębienia. Wbijamy do nich ostrożnie jajka i oprószamy solą i pieprzem. Wszystko przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień pod patelnią i zostawiamy na 6-8 minut, aż jajka się zetną i ugotują w sosie pomidorowym.  Podajemy na patelni, na której szakszuka się smażyła, obsypanej świeżą zieleniną.

 

Szakszuka przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu i co najmniej kilka krajów  rości sobie prawo do oryginalnego przepisu. Zapewne ilu kucharzy, tyle przepisów na szakszukę, ale tym, co łączy je wszystkie jest zastosowanie kilku niezmiennych składników: jajek, pomidorów, cebuli i kminu rzymskiego. Reszta zależy już od fantazji przyrządzającego, jak również od zawartości jego lodówki i spiżarni. Ja sama nie trzymam się nigdy ściśle jednego zestawu produktów, ale wiem jedno: porządna porcja szakszuki, pachnąca wschodnimi przyprawami w niedzielny poranek to poważna konkurencja dla naszej tradycyjnej jajecznicy.

 

Składniki dla 2 osób:

1 cebula

1 puszka (400g) pomidorów

4 jajka

200 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)

Garść świeżych liści szpinaku

1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka papryki ostrej

Sól i pieprz do smaku

Oliwa do smażenia

Świeża kolendra, szczypiorek lub natka pietruszki do posypania

 

19 maja 2020

SZAKSZUKA

zapiekanka ziemniaczana
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A