2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE

 

Podstawa to ziemniaki. Możemy je ugotować specjalnie do tego dania, lub wykorzystać resztki z poprzedniego dnia. Ziemniaki, obrane i ugotowane w osolonej wodzie należy całkowicie wystudzić, a następnie rozgnieść ubijakiem do puree lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.

W formie do tarty rozkładamy ciasto francuskie, dociskając palcami po obwodzie. Nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach a następnie podpiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Na czas pieczenia ciasto możemy obciążyć suchym grochem lub fasolą, żeby nie podniosło się zbyt mocno w środkowej części foremki. Wyciągamy z piekarnika, gdy ranty zaczynają nabierać złotego koloru. Zdejmujemy obciążenie i zostawiamy na 5 minut, aby przestygło, a sami zabieramy się za przygotowanie reszty farszu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor, dymkę i koperek drobno szatkujemy. Wszystkie składniki farszu łączymy w dużej misce i mieszamy na w miarę gładką masę. Masę przekładamy na podpieczony spód francuski i z powrotem wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25 minut, aż górna warstwa farszu zacznie brązowieć.

Podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego z sokiem z cytryny, albo z prostą sałatką z sosem vinaigrette. Kwaskowaty smak dodatków świetnie się tu sprawdzi.

 

OK, umówmy się. W tym przepisie powinien być spód z kruchego ciasta. Taki był pierwotny zamysł, ale dopadł  mnie brak masła w lodówce. Ot, niedopatrzenie w trakcie robienia zakupów, komu nigdy się to nie zdarzyło niech pierwszy rzuci kamieniem :) A że lenistwo wzięło górę, zamiast biec naprędce do najbliższego spożywczaka, zagniatać ciasto, chłodzić, wałkować i podpiekać, sięgnęłam po zamiennik w postaci gotowego ciasta francuskiego. No i co? I też wyszło pysznie! I to szybciej! :)

 

Składniki na formę o średnicy 30 cm:

0,5 kg ziemniaków

2 cebule

250g twarogu półtłustego

100g śmietany 18%

1 dymka

Pół pęczka koperku

1 jajko

Sól, pieprz do smaku

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

1 łyżka oleju roślinnego do smażenia

 

05 maja 2020

TARTA Z FARSZEM RUSKIM NA SPODZIE Z CIASTA FRANCUSKIEGO

glazurowany bakłażan
W   K  U  C  H  N  I
K  A  C  H  A