2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Wszystkie składniki marynaty mieszamy z posiekanym drobno czosnkiem, chili i imbirem. Blok tofu osusza
my ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę i zanurzamy w marynacie na co najmniej 2 godziny. Możemy to zrobić poprzedniego dnia i zostawić tofu do zamarynowania przez całą noc w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Na rozgrzanej patelni (lub w woku) smażymy kostki tofu ze wszystkich stron, aż zrobią się złote i chrupiące. Zdejmujemy tofu wraz z resztkami marynaty, które mogły przywrzeć do dna, ponownie rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią olej do smażenia warzyw. Ja używam oleju rzepakowego, bo ma wysoką temperaturę spalania, a zależy nam na tym, by tłuszcz był naprawdę gorący i momentalnie zrumienił nasze warzywa. Wrzucamy kolejno: cebulę pokrojoną w piórka, marchewkę pokrojoną w słupki, pieczarki pokrojone w plastry, brokuły podzielone na różyczki, paprykę pokrojoną w paski. Chodzi o to, żeby wszystkie składniki miały podobny kształt i rozmiar, dzięki czemu usmażą się w tym samym czasie. Warzywa smażymy ok 5-6 minut, co chwilę mieszając, aby pozostały chrupkie. Po tym czasie na patelnię ponownie wrzucamy tofu wraz z pozostałą marynatą. W miseczce rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z wodą, po czym wlewamy zawartość na patelnię i delikatnie mieszamy. Mąka zagęści płyn powstały z marynaty i wody i pokryje wszystkie składniki nieco śliską, lepką glazurą.
Danie serwujemy z ryżem, obsypane świeżą dymką i uprażonymi ziarnami sezamu.
Uwielbiam dania inspirowane kuchnią chińską. Zwłaszcza odkąd przeszliśmy na wegetarianizm, szczególnie upodobałam sobie azjatyckie smaki, ponieważ świetnie sprawdzają się one przy marynowaniu tofu, które jest naszym najczęstszym wyborem jako zamiennik mięsa. Dosłownie chłonie ono wszystko jak gąbka, więc im bardziej wyraziste dodatki, takie jak sos sojowy, imbir czy olej sezamowy, tym lepszy jest efekt końcowy. Drugą niewątpliwą zaletą dań typu stir fry jest szybkość ich przyrządzenia- z założenia warzywa smaży się na dużym ogniu w mocno rozgrzanym oleju, ale bardzo krótko, tak by zachowały chrupkość i żywe barwy. No i jakby tego było mało, nie ma żadnych, ale to żadnych ograniczeń jeśli chodzi o to, co wrzucasz do woka lub na patelnię. Im bardziej kolorowo i różnorodnie- tym lepiej.
Składniki na 4 porcje:
1/2 brokuła
1 cebula
1 papryka
10 pieczarek
1 duża lub 2 średnie marchewki
2 łyżki oleju do smażenia
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 ml wody
1 opakowanie (ok 200g) tofu naturalnego
Marynata do tofu:
1 papryczka chili w całości lub 2 pozbawione pestek
3 ząbki czosnku
Kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki octu ryżowego
6 łyżek sosu sojowego
1 łyżka miodu
Do podania:
Ryż (po ok. 100g na porcję)