2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Suchą fasolę należy zalać w dużej misce zimną wodą i zostawić na całą noc do namoczenia. Po tym czasie fasola zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Wodę z namaczania odlewamy, fasolę płuczemy i wrzucamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, solimy i gotujemy na średnim ogniu przez 1,5-2 godziny, aż fasola zmięknie. W tym czasie w rondlu rozgrzewamy olej. Jeżeli używamy wegetariańskich kiełbasek, zaczynamy od pokrojenia ich w grube plasterki i przesmażenia. Następnie zdejmujemy je z ognia i odkładamy na bok. Dorzucimy je pod koniec gotowania, aby się nie rozpadły. Cebulę kroimy w grubą kostkę i szklimy na tłuszczu. Dorzucamy obraną pokrojoną w kostkę marchew oraz paprykę. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do warzyw, gdy już się zrumienią. Całość mieszamy i zalewamy wodą- ilość zależy od tego, jak gęste danie lubicie. 1 szklanka wystarczy na uzyskanie gęstego sosu, 2 szklanki sprawią, że otrzymamy coś w rodzaju zupy. Ja wolę luźniejszą konsystencję, więc dolewam 2 szklanki wody. Dorzucamy przyprawy oraz ugotowaną fasolę. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 20- 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aż smaki się połączą, a część płynu odparuje. Po 20 minutach wyławiamy ziele angielskie i liście laurowe, a dorzucamy podsmażoną kiełbaskę (opcjonalnie). Zostawiamy jeszcze przez 5 minut na ogniu i podajemy gorące w towarzystwie pieczywa.
Już miało być wiosennie, ciepło i słonecznie, a tu znowu deszcz, plucha i zimno. W tej sytuacji, zamiast sięgnąć po nowalijki i przygotować jakieś fajne, lekkie danie, musiałam odkopać stary dobry przepis na rozgrzewającą i sycącą fasolkę po bretońsku. Oczywiście w wersji bezmięsnej. Właściwie, w tej sytuacji można tę potrawę nazwać po prostu fasolką w pomidorach, lub fasolką z warzywami, ale jeśli użyjecie do niej bezmięsne kiełbaski, to naprawdę nie ma prawie żadnej różnicy w stosunku do oryginalnego przepisu. Na przykład kiełbaski węgierskie od Dobrej Kalorii na bazie boczniaków i białka pszenicy sprawdzą się tutaj świetnie. Oczywiście jest to składnik opcjonalny i możecie zupełnie spokojnie go ominąć, danie i bez niego będzie pyszne i pożywne.
Składniki:
1 szklanka suchej fasoli jaś
1,5 litra wody
1 płaska łyżka soli
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
1-2 papryczki chili
1 duża papryka
1 duża marchewka
1 łyżka oleju
6-8 mięsistych świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów po 400g
1-2 szklanki wody
Opcjonalnie: 1 opakowanie kiełbasek węgierskich Dobra Kaloria*
2-3 liście laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
2 łyżki sosu sojowego
Sól, pieprz do smaku
*lub dowolne inne bezmięsne kiełbaski