2020 BY KACHA W KUCHNI. POWERED BY WEBWAVE
Bagietki kroimy na krótsze odcinki i każdy przekrawamy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę, aż się zeszkli. Następnie dorzucamy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i smażymy przez kilka minut aż cały płyn z pieczarek odparuje a one lekko się zrumienią. Dodajemy oregano i przyprawy do smaku i odstawiamy na bok, żeby nieco przestudzić farsz.
W tym czasie w rondelku na rozgrzany olej wrzucamy drobno posiekany czosnek i świeże liście szpinaku. Podsmażamy przez chwilę, aż liście zmiękną i zmniejszą objętość. Doprawiamy do smaku.
Farsz pieczarkowy rozkładamy równomiernie na „klasycznych” bagietkach, po czym posypujemy je startym na grubych oczkach serem. Na pozostałych bagietkach rozkładamy podsmażony szpinak. Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, pomidorki koktajlowe pocięte na połówki lub ćwiartki oraz pokruszoną fetę. Możemy również delikatnie skropić farsz odrobiną oliwy, w której znajdowały się suszone pomidory.
Bagietki układamy na kratce do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180oC na ok. 10 minut. Zapiekanki możemy jeść same lub polane sosem pomidorowym lub czosnkowym, wedle uznania.
Zapiekanki…Ach, któż nie kojarzy ich z zakazanym przysmakiem z lat dzieciństwa, kiedy kupowało się je w jakichś podejrzanych budkach na wakacjach, w „czasie wolnym” na koloniach, koniecznie pomiędzy obowiązkowymi posiłkami na stołówce, za skrzętnie ciułane kieszonkowe. Z tamtych lat zostało mi w pamięci wspomnienie gumowej bułki i nadmiernej ilości ketchupu, który skutecznie zabijał wszystkie inne smaki, ale nie wiedzieć czemu- jest to wspomnienie wywołujące uśmiech na mojej twarzy. W ostatnim czasie zapiekanki przeżywają swoisty renesans za sprawą zapiekarni serwujących ich bardziej wysublimowane wersje, cieszących się ogromnym powodzeniem wśród bywalców pubów i całonocnych imprezowni. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby takie zapiekanki zrobić samemu w domu na obiad, dodatek do zupy lub jako przekąskę na domówkę. W dzisiejszym przepisie mamy klasyk- czyli zapiekankę z farszem pieczarkowym i serem, oraz wersję „śródziemnomorską”- ze szpinakiem, suszonym pomidorem i serem feta.
Składniki na zapiekankę z farszem pieczarkowym:
Pół bagietki
250g pieczarek
1 cebula
1 łyżka oleju roślinnego
100g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
1 łyżeczka suszonego oregano
Sól i pieprz do smaku
Składniki na zapiekankę z farszem „śródziemnomorskim”:
Pół bagietki
150 g świeżego szpinaku
2 żabki czosnku
1 łyżka oleju roślinnego
4 suszone pomidory
100 g sera typu feta
8 pomidorków koktajlowych
Sól i pieprz do smaku